5 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
mimmy
hlavný MOV

Dobrý deň, pani Pavlíková, prosím vás o odbornú konzultáciu.
O pozíciu hlavného majstra v odbore strojárstvo sa u nás uchádza človek, ktorý má absolvované nasledovné vzdelanie:
v roku 1988 ukončil VŠDS Žilina - Strojnícka a elektrotechnická fakulta - Strojárska technológia,
Gymnázium Považská Bystrica (1984) - maturitná skúška aj z odborných strojárskych predmetov, čím údajne získal úplné stredné odborné vzdelanie, doplňujúce pedagogické štúdium zamerané na odborné predmety.
Má aj I. atestáciu. Keby absolvoval funkčné vzdelávanie, spĺňa kvalifikačné podmienky na výkon funkcie hlavného majstra pre odbor strojárstvo aj napriek tomu, že nemá výučný list?
Vopred ďakujem pekne za odpoveď.

Maria Pavlikova
Hlvný MOV

Gymnázium Považská Bystrica (1984) - maturitná skúška aj z odborných strojárskych predmetov, čím údajne získal úplné stredné odborné vzdelanie, doplňujúce pedagogické štúdium zamerané na odborné predmety. Ak máte na mysli, že na gymnáziu sa získava pedagogické vzdelanie, tak myslím, že nie, ani v minulosti ani v súčasnosti. Musela by som vidieť vysvedčenie. Bolo by zaujímavé vedieť ako a ku ktorému vzdelaniu vykonal 1. atestáciu. Kvalifikačné predpoklady pre majstra odbornej výchovy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 2. Pri vysokoškolskom vzdelaní druhého stupňa sa výučný list nevyžadoval ani podľa vyhlášky MŠ SR č. 437/2009 Z. z. Funkčné vzdelávanie nemusí podľa § 47 ods. 7 zákona č. 138/2019 Z. z. absolvovať pred ustanovením do funkcie hlavného majstra odborného výcviku.

Jana Lip.
Hlavná MOV

Dobrý večer, rada by som sa poradila. Mám odpracovných 16 rokov v školstve. 14 rokov ako MOV odbor čašník-servíška, HA a teraz je to vyše 2rokov čo som ,,vedená "ako hlavný MOV pre spomínaný odbor a som zaradená ako majster odborného výcviku samostatný.
Moja amnamnéza: V roku 2004 som skončila SOŠ s maturitou pre vyššie uvedený odbor. Pokračovala som v Bc.štúdiu v odbore - Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy. Po 3 rokoch Bc.som pokračovala v štúdiu magisterskom na UJAK v Prahe v programe - Pedagogika a v štúdijnom odbore Andragogika. Magisterské štúdium uznané p.riaditeľkou nemám - lebo je to mimo odbor. Rada by som si urobila funkčné vzdelanie + 1.atestáciu. Je možné si to teraz po zmene zákonov urobiť naraz a bez kreditov? Mám v práci staršie kolegyne, ktoré to všetko majú absolvované a však po starom. Poprípade môžem uplatniť Mgr.štúdium v inom segmente, kde bude toto vzdelanie postačujúce ?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Hlavná MOV

Na činnosť hlavnej majsterky odborného výcviku je postačujúce aj úplné stredné odborné vzdelanie. Vaše magisterské vzdelanie samozrejme nie je pre Vašu činnosť plnením kvalifikačného predpokladu. Podľa § 39 ods. 1 písm. c) zákona č. 138/2019 Z. z. hlavný majster odbornej výchovy je vedúcim pedagogickým zamestnancom. Ako hlavná majsterka už pri ustanovení na túto činnosť ste mali mať podľa § 39 ods. 3 uvedeného zákona vykonanú prvú atestáciu. Píšete, že ste samostatná, takže atestáciu nemáte vykonanú. Je pekné, že teraz uvažujete o jej vykonaní. O atestáciách pojednáva § 59 až § 62 zákona č. 138/2019 Z. z. Na jej vykonanie už nie sú potrebné kredity. Keďže píšete, že už ste vo funkcii dva roky, bolo by potrebné, aby ste už navštevovali funkčné vzdelávanie. Nie je určujúce, že staršie kolegyne majú všetko urobené po starom. Zrejme podľa vtedy platných zákonov.

Jana Lip.
Hlavná MOV

Ďakujem Vám za odpoveď.