6 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Jan84
Mesačná mzda

Dobrý deň,

prosím Vás chcel by som sa informovať ohľadom nasledujúcej skutočnosti:

Zaujímalo by ma ako to je s preplácaním sviatkov / a či sa vôbec majú preplácať/ v mesiaci nakoľko na výplatnej páske mám uvedené nasledovné (za mesiac 9/2020):
Odpracované dni = 20, počet hod = 150 + k tomu suma EUR za odpracované hod.
Sviatky = 15 hod, + k tomu suma EUR 0,00.

Tejto skutočnosti som nerozumel. Na aktuálny mesiac september pripadá síce 20 dní práce v škole, ale celý mesiac má teda 22 pracovných dní (zarátane sviatky).

Na tento môj dotaz mi bolo povedané, že ako pedagogický zamestnanec mám tarifný plat, ktorý dostávam bez ohľadu na to koľko pracovných dní má mesiac - tým pádom vraj mám dostávať rovnakú mzdu každý mesiac. Rozumiem tomu, že mám istý tarifný plat, ktorý nemôže byť nižší, avšak nerozumiem kde zmizli dni, ktoré by aspoň podľa mňa mali byť preplatené /spomínaných 15 hod. sviatkov/. A neuvádza to tak náhodou i zákon?

V inom školskom zariadení majú na výplatnej páske uvedený rovnaký počet hodín sviatkov a k tomu i uvedenú sumu EUR, ktorá je prirátaná k mzde.

Ako to prosím Vás teda je?

Ďakujem za odpoveď.

Annina
odpoveď

Pokiaľ Váš HRUBÝ príjem sa rovná priznanému TARIFNÉMU PLATU tak je to dobre. Cez sviatky nepracujete či je to víkend, alebo pracovný deň. Platený sviatok máte v tarife.
Pokiaľ by ste pracovali aj vo sviatok, tak je to iné.

Maria Pavlikova
Odpoveď

Annina, v podstate ste odpovedali dobre, akurát hrubá mzda sa rovná funkčnému platu vždy, keď je odpracovaný celý mesiac bez ohľadu na počet pracovných dní a počet sviatkov, dovoleniek. Sviatok nie je v tarife alebo vo funkčnom plate. Je to rozdiel.

Jan84
Sviatky počas mesiaca, mesačná mzda

Ďakujem za odpoveď. P. Pavlíková, tak na základe Vašej odpovede mám usúdiť, že by mali byť tie sviatky prirátané k mesačnej mzde (15 hod za mesiac september) alebo v čom je presne ten rozdiel?

Ďakujem.

Maria Pavlikova
Sviatky počas mesiaca, mesačná mzda

Dovolím si skopírovať moju odpoveď - hrubá mzda sa rovná funkčnému platu vždy, keď je odpracovaný celý mesiac bez ohľadu na počet pracovných dní a počet sviatkov, dovoleniek. Sviatok je súčasťou funkčného platu. Znamená to, či je sviatok alebo nie je, plat máte rovnaký. Na páske to môže byť ako samostatná suma, ale výsledný plat to neovplyvní. Mzdová účtovníčka Vám to rada vysvetlí. Prečo by ste mali mať zaplatených 15 hodín nad svoj plat, keď ste sedeli doma. Asi nerozumiem Vašej otázke, ale je zbytočné, aby ste sa tým zaoberali. Nerozumiem čomu nerozumiete.

Jan84
Mzda

Nerozumel som len kvôli tomu, že sa to pri odlišných zamestnávateľoch a na výplatných páskach odlišuje. Teraz už však chápem. Ďakujem ešte raz veľmi pekne za Váš čas.