5 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
DanielaP
Spätné vyplácanie príplatku za profesijný rozvoj

Dobrý deň,
prosím Vás o pomoc pri riešení aktuálnej otázky: pedagogický zamestnanec v ZŠ s MŠ požiadal dodatočne o vyplatenie príplatku za profesijný rozvoj vo výške 6%, ktoré získal absolvovaním vzdelávacích programov vo výške 30 kreditov. Kredity boli uplatnené pri atestácií vykonanej k 07. 07. 2020. Doteraz mu nebol vyplácaný príplatok za profesijný rozvoj, ani v minulosti ako kreditový príplatok.
Môže mu byť vyplatený príplatok za profesijný rozvoj vo výške 6% so spätnou platnosťou? Ak áno, tak od ktorého dátumu?
Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

Maria Pavlikova
Spätné vyplácanie príplatku za profesijný rozvoj

Ak zamestnanec bol po dobu vzdelávania (získavania kreditov) Vašim zamestnancom, stojí za úvahu, prečo sa nepriznal kreditový príplatok v aktuálnom čase. Ak vtedy riaditeľ príplatok neuznal a napr. došlo k zmene riaditeľa, ktorý chce príplatok uznať a doplatiť, je to na jeho rozhodnutí. Nedá sa jednoznačne povedať, či doplatiť alebo nie, pretože nie sú mi známe okolnosti, prečo sa kreditový príplatok nevyplácal, kto niečo zanedbal a pod. Ak došlo k zmene zamestnávateľa, príplatok mal vyplácať predchádzajúci zamestnávateľ.

DanielaP
Doplnenie informácií

Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď a skúsim doplniť ďalšie informácie. Vieme, že neznalosť zákona neospravedlňuje, preto to chceme dať do poriadku. Ak sme porušili vtedy platnú legislatívu, doplatíme, čo je potrebné. V tom čase získania kreditov sa "hovorilo", že si ich nechávate preplatiť, alebo použijete ich na atestáciu. Preto to pedagogický zamestnanec nedal preplatiť, teraz však po zistení "zmeny" v legislatíve žiada o preplatenie získaných kreditov. Vedenie školy nemá problém s preplatením, skôr sa chce utvrdiť v správnosti konania a ak došlo k pochybeniu, tak to napraviť. Ešte raz ďakujem.

Maria Pavlikova
Doplnenie informácií

Viete, všeličo sa hovorí, ale zákon č. 317/2009 Z. z. nič také nenaznačoval. A pedagogický zamestnanec nebol povinný žiadať o uznanie kreditov, stačilo, aby predložil osvedčenie. Podľa § 14e ods. 3 zákona č. 553/2003 Z. z. už musí pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec požiadať o príplatok za profesijný rozvoj. Tak spíšte nejaký úradný záznam a kreditový príplatok doplaťte, pravdepodobne nejakou odmenou, pretože by ste museli prepočítavať všetky výplaty a tým aj odvody.

DanielaP
Poďakovanie

Ďakujem veľmi pekne za odbornú pomoc a vyriešenie. Pekný deň