6 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Miroslava Bednarova
Mgr

Dobry den, chcem poprosit o radu. Mam ukoncene vychovavatelstvo deti a mladeze - Mgr. a rozsirujuce studium specialnej pedagogiky. V skolstve mam odpracovanych 12 rokov. Chcela by som sa opytat, ake vzdelanie si potrebujem doplnit, ak by so chcela ucit na 1. stupni ZS. Dakujem pekne.

Maria Pavlikova
Mgr.

Kvalifikačné predpoklady pre učiteľov prvého stupňa základnej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, II. časť. Spýtajte sa na vysokej škole, či môžete študovať rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky. Vyhláška takúto kombináciu neuvádza, ale stále vznikajú nové kombinácie vzdelaní, ktoré môžu byť plnením kvalifikačných predpokladov.

AnnaDž
Kvalifikácia v MŠ

Dobrý deň, mám vyštudované učiteľstvo pre 2. stupeň ZŠ, kde som aj 8 rokov pôsobila, od septembra som nastúpila do MŠ ako nekvalifikovný pedagogický zamestnanec. Chcela by som so získať potrebnú kvalifikáciu, správne rozumiem, že musím študovať buď maturitné štúdium, alebo rozširujúce preprimárne vzdelávanie? (primárne vzdelávanie je asi zbytočné, to ma asi do MŠ nekvalifikuje?)
Ako učiteľka ZŠ mám aj 2. atestáciu, bude mi potom platiť aj v MŠ, ak budem kvalifikovaná pre MŠ, alebo si musím robiť atestáciu ešte raz? Ďakujem veľmi pekne

Maria Pavlikova
Kvalifikácia v MŠ

Ak absolvujete rozširujúce štúdium predprimárne vzdelávanie, budete kvalifikovaná učiteľka materskej školy na úrovni vysokoškolského vzdelania druhého stupňa a uznajú Vám obidve atestácie, ak sú vykonané pre kategóriu učiteľ, čo predstavuje zaradenie do 9. platovej triedy. Ak absolvujete pomaturitné štúdium pre učiteľky materskej školy, budete kvalifikovaná na úrovni ÚSO vzdelania, uznajú Vám jednu atestáciu a zaradia Vás do 6. platovej triedy.

Mgr. Mária Šromovská
kvalifikácia v MŠ

Prijala som do pracovného pomeru učiteľku MŠ, má stredné vzdelanie s maturitou nie pedagogický smer. Začala študovať predškolskú pedagogiku externe /1. stupeň vysokej školy/. Je v druhom ročníku VŠ. Môžem ju viesť ako učiteľku MŠ alebo ako asistent učiteľa MŠ kým neukončí Bc.

Maria Pavlikova
Mgr.

Vaša zamestnankyňa nie je kvalifikovaná ani ako učiteľka materskej školy ani ako pedagogický asistent. Veďte ju podľa toho akú činnosť vykonáva. Ak je to jej prvý pracovný pomer v školstve, bude začínajúca zaradená do 4. platovej triedy a po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania ju zaradíte do 5. platovej triedy. Pri vzniku pracovného pomeru jej dáte podmienku v súlade s § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. splniť kvalifikačný predpoklad na svoju činnosť, ktorý už začala plniť. Po ukončení Bc. vzdelania jej zaradenie prehodnotíte.