10 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Dóra Gyüre
Riaditeľka nespĺňajúca kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň,
môže byť pedagóg s ukončeným vysokoškolským vzdelaním 1. stupňa v št. odbore učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo pre ŠKD a s ukončeným VŠ vzdelaním 2. stupňa v št. odbore učiteľstvo pre primárne vzdelávanie vymenovaný za riaditeľa materskej školy, ak tento pedagóg má prax ako vychovávateľka v ŠKD a učiteľka na 1. stupni ZŠ? Existujú nejaké výnimky alebo špeciálne situácie, kedy by mohla byť vymenovaná za riaditeľku učiteľka, ktorá nespĺňa kvalifikačné predpoklady? Ide o cirkevnú materskú školu, ktorá sa bude otvárať v septembri 2022.

Maria Pavlikova
Riaditeľka nespĺňajúca kvalifikačné predpoklady

Vedci zamestnanec v súlade s § 39 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/209 Z. .z - riaditeľ musí spĺňať podľa uvedeného paragrafu kvalifikačné predpoklady na svoju činnosť, byť zaradený minimálne v kariérovom stupni samostatný, spĺňať podmienky získania profesijných kompetencií na výkon činnosti vedúceho pedagogického zamestnanca a podľa § 3 od. 5 zákona č. 596/2003 Z. z. mať do ukončenia výberového konania najmenej päť rokov pedagogickej praxe. Vaša adeptka spĺňa kvalifikačné predpoklady na svoju činnosť na úrovni vysokoškolského vzdelania prvého stupňa, nepotrebuje v tomto žiadnu výnimku. Ostatné podmienky si musíte zhodnotiť, nedali ste informácie o dĺžke praxe. Prax ako pedagogický zamestnanec má, nemusí byť výlučne ako učiteľka materskej školy.

Dóra Gyüre
Doplnenie informácií

Ďakujem pekne za rýchlu odpoveď.

Spomínaná učiteľka má okrem ukončeného VŠ vzdelania /predškolská a elementárna pedagogika/ 3-ročnú prax ako vychovávateľka, pol ročnú prax ako učiteľka na 1. stupni ZŠ a do otvorenia našej materskej školy bude mať 1 rok odpracovaný ako vedúca detských jaslí. Nemá adaptačné vzdelávanie ani funkčné vzdelávanie.

Ak dovolíte, opýtala by som sa Vás ešte na jednu vec. Môže byť absolventka 2-ročného pomaturitného kvalifikačného štúdia - odbor 7649 učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo - učiteľkou v materskej škole s tým, že by sa dve učiteľky striedali na dopoludňajšej a popoludňajšej smene a táto čerstvá absolventka by teda pracovala s deťmi samostatne?

Ďakujem za odpoveď!

Maria Pavlikova
Doplnenie informácií

Ak má adeptka n riaditeľku materskej školy trojročnú prax ako vychovávateľka akože nemá adaptačné vzdelávanie. Riaditeľ si neplní svoje povinnosti a učiteľ nesie následky. Na druhú časť odpovedám, že aj čerstvá absolventka môže pracovať s deťmi samostatne, veď je kvalifikovaná, musí byť zaradená do adaptačného vzdelávania. Neuvádzate typ materskej školy, pozrite si novú vyhlášku o materskej škole č. 541/2021 Z. z., hlavne § 3, kde zistíte koľko učiteliek musí byť na vyučovaní.

MichaelaRakusova
Kvalifikačné predpoklady na výkon riaditeľky ZŠ

Môže sa o pozíciu riaditeľky ZŠ uchádzať aj vychovávateľka ( VŠ pedagogika a vychovávateľstvo) s 10 ročnou pedagoickou praxou a 1 atestáciou vychovávateľstvo) .

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady na výkon riaditeľky ZŠ

Dobrý deň,
ak má škola zriadený školský klub detí, tak do výberového konania na miesto riaditeľky základnej školy sa môže prihlásiť aj kvalifikovaná vychovávateľka.

Anet
Vychovávateľka ako riaditeľka základnej školy

Dobrý deň, sme škola a máme zriadený aj školských klub detí. Vychovávateľka ŠKD bola vo výberovom konaní zvolená za riaditeľku ZŠ s MŠ. Má VŠ 2. stupňa študijný odbor vychovávateľstvo, 1. kvalifikačnú skúšku podľa vyhlášky 41/1996 a štátnu jazykovú skúšku z nemeckého jazyka vykonanú na Jazykovej škole v Bratislave. Po vymenovaní za riaditeľku školy bude v škole vyučovať iba 2 hodiny nemeckého jazyka. Je na vyučovanie nemeckého jazyka s vysvedčením o štátnej jazykovej skúške kvalifikovaná?
Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Vychovávateľka ako riaditeľka základnej školy

Dobrý deň,
Vaša budúca riaditeľka ZŠ s MŠ je kvalifikovaná ako vychovávateľka. Nepíšete o žiadnom učiteľskom vzdelaní. Štátna jazyková skúška nie je učiteľstvo. Svoj úväzok si bude plniť ako vychovávateľka ŠKD, nie ako učiteľka. Nariadenie vlády SR č. 201/2019 Z. z. neuvažuje o zníženom pracovnom úväzku pre riaditeľa školy z radov vychovávateľov.

Anet
Vychovávateľka ako riaditeľka základnej školy

Ešte môžem doplniť, že budúca pani riaditeľka má ukončenú aj strednú pedagogickú školu učiteľstvo pre materské školy.
Ďakujem

Maria Pavlikova
Vychovávateľka ako riaditeľka základnej školy

Dobrý deň,
ako môžete posudzovať plnenie kvalifikačných predpokladov u pedagogického zamestnanca, keď nezohľadnite všetky vysvedčenia, osvedčenia a pod. Vaša budúca riaditeľka je kvalifikovaná učiteľka materskej školy a nie je predpoklad, že bude učiť nemecký jazyk. Bude učiť v materskej škole.