8 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
mirob333
Nekvalifikovaný pedagogický zamestnanec

Dobrý deň

Rád by som sa Vás spýtal, ako to funguje pri započítaní pedagogickej praxe u nekvalifikovaného pedagogického zamestnanca. Ak má zamestnanec Bc. z učiteľstva a pedagogických vied a dokončuje si Mgr. tiež v učiteľstve a pedagogických vedách, no popri tom učí na nejakej ZŠ/SŠ, ráta sa mu dané učenie na ZŠ/SŠ do započítanej praxe? (Príklad: Odučil 1 školský rok v SŠ v poslednom Mgr. ročníku, bude sa mu rátať 1 odučený školský rok v SŠ do započítanej praxe a bude mať teda zvýšený plat o danú sumu alebo nie?)

Ako je to v prípade, že zamestnanec má Mgr. z neučiteľského zamerania. Je braný ako nekvalifikovaný? Ako dlho môže daný učiteľ učiť na škole, ak nemá DPŠ? Započítavajú sa mu roky do započítanej praxe ako v prípade vyššie?

Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Blšák M.

Maria Pavlikova
Nekvalifikovaný pedagogický zamestnanec

Pedagogická činnosť sa v § 6 zákona č. 138/2019 Z. z. definuje ako pracovná činnosť pedagogického zamestnanca. Ak ju vykonávate - teda učíte, ide o pedagogickú činnosť bez ohľadu na to, či učíte kvalifikovane alebo nie. Pozastavila som sa nad tým, že s bakalárskym vzdelaním učíte, čím Vy a zamestnávateľ porušujete § 11 ods. 1 písm. a) zákona, kde je uvedené, že vyžadovaným stupňom vzdelania pre učiteľa základnej školy, strednej školy, atď. je najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Pri neučiteľských študijných odboroch zamestnávateľ môže uplatniť § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. V pracovnej zmluve musí byť uvedený termín na získanie doplňujúceho pedagogického štúdia. Jedná sa o štyri roky od vzniku prvého pracovného pomeru školstve. Aj takéto vyučovanie je pedagogickou praxou a zvyšuje platovú tarifu.

mirob333
Nekvalifikovaný pedagogický zamestnanec

Ďakujem za promptnú odpoveď.

Jana Bakova
nadcas nad ramec

Dobry den p. Pavlikova, prosim vas, mam p. ucitelku, ktorej vznikaju nadcasy za doucovanie ukrajincov, tento mesiac mi uz hlasi prekrocenie rocneho limitu hodin o 9, cize uz ma za tento rok 159 hodin celkom, mozem je to nechat? Dakujem za radu J.

Maria Pavlikova
nadcas nad ramec

Ako ste mysleli otázku - môžem jej to nechať. Snáď jej nechcete hodiny nad rámec povolený Zákonníkom práce anulovať. Ak ste jej 150 hodín preplatili, za ostatné jej poskytnete náhradné voľno a tieto hodiny sa v súlade s § 97 ods. 8 Zákonníka práce do súčtu povoleného limitu práve nadčas nezapočítavajú. Prácu nadčas by mal v prvom rade sledovať zamestnávateľ, nie zamestnanec, pretože zamestnávateľ nariaďuje výkon práce nadčas a vedie evidenciu.

Jana Bakova
nadcas nad ramec

dakujem za odpoved, nechat viem ze mozem, len som skor myslela, ci nemozem aj preplatit nad ramec, ci tam nie je nejaka vynimka,dakujem

Zuzana Labudová 2
Nekvalifikovaný pedagogický zamestnanec

Môže riaditeľ ZUŠ zamestnať učiteľku tanca - absolventku konzervatória s absolutóriom v odbore herectvo ako nekvalifikovaneho ped. zamestnanca? Dôvodom je odchod kvalifikovanej učiteľky na materskú dovolenku a nedostatok kvalifikovaných učiteľov v tomto odbore. Neporuší riaditeľ zákon?

Maria Pavlikova
Nekvalifikovaný pedagogický zamestnanec

Dobrý deň,
zamestnávanie nekvalifikovaných pedagogických zamestnancov je vždy porušenie zákona. Preto sú stanovené kvalifikačné predpoklady. V praxi sa to rieši tak, že pedagogickému zamestnancovi sa určí lehota, počas ktorej musí kvalifikačné predpoklad splniť.