4 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
SimaHub
Krátenie dovolenky a skončenie prac. pomeru

Prajem Vám príjemný deň, Vážená pani Pavlíková.
Rada by som sa s Vami poradila o mojej aktuálnej situácii. Pracujem v školstve, kde mám pracovnú zmluvu na dobu určitú - do 31.8.2024. Počas tohto šk. Roka som neodpracovala 60 dní, z dôvodu čerpania dlhodobej PN. Podľa výplatnej pásky mám 34,5 dňa dovolenky, asi 11 LV a 16 hodín náhradného voľna. Rada by som sa preto opýtala, či je možné, aby mi zamestnávateľ skrátil počet dní dovolenky a o koľko dní by som mohla prísť. Zároveň by som sa chcela opýtať, či môže zamestnávateľ pristúpiť k zrušeniu zmluvy dohodou aj prípade, ak ja s týmto nebudem súhlasiť a budem chcieť nechať zmluvu platnú do toho 31.8. . Prípadne môže ma po ukončení PN vyhodiť na základe neplnenia prac. povinností kvôli tomu, že som bola dlhodobo PN? Ďakujem

Maria Pavlikova
Krátenie dovolenky a skončenie prac. pomeru

Dobrý deň,
zamestnávateľ je povinný Vám priznať toľko dní dovolenky, na koľko máte podľa Zákonníka práce nárok. Zamestnávateľ dovolenku krátiť nemôže podľa svojej ľubovôle. Ak dohodu o skončení pracovného pomeru nepodpíšete, tak pracovný pomer sa neskončí. Vyhodiť Vás tiež nemôže z dôvodu PN.

Márria
preplácanie dovoleniek

Dobrý deň,
odchádzam na materskú dovolenku ale aj iné kolegyne čo odchádzali z Materskej školy, či na dôchodok žiadali o preplatenie alebo vyčerpanie dovoleniek od riaditeľa. Preplatenie dovolenky aj vyčerpanie im bolo odmietnuté. Mohli si dovolenku míňať len tak, že si čerpali dve hodiny denne a chodili tak celý mesiac do roboty, kedy kolegyniam na triede nevznikali ani nadčasy. Miesto týždňa a pól na nepretržitej dovolenke doma, boli každý deň v robote o dve alebo tri hodiny kratšie. Chcem sa opýtať, či je možné to odmietnuť alebo či je to bežné a v súlade so zákonom.
Ďakujem za odpoveď

Maria Pavlikova
preplácanie dovoleniek

Dobrý deň,
nevyčerpanú dovolenku je možné preplatiť len pri skončení pracovného pomeru. Neprepláca sa ani pri odchode na materskú dovolenku. Čerpanie dovolenky po hodinách Zákonník práce neumožňuje, ani to nie je účelom dovolenky takto ju čerpať. Môžete to odmietnuť a žiadajte odôvodnenie podľa ktorého paragrafu Zákonníka práce sa zamestnávateľ takto rozhodol. V krajnom prípade napíšte alebo zavolajte na inšpektorát práce, majú poradenstvo a uvidíte nápravu, keď sa dostavia do školy.