5 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
romanahomolova
Výchovný poradca - pedagogický asistent

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o potrebe špecializačného vzdelávania pre pedagogického asistenta, ktorý by mal vykonávať funkciu výchovného poradcu v ZŠ.
Mám vyštudovanú špeciálnu pedagogiku (Bc.). Špecializačné vzdelávanie pre výchovných poradcov je organizované pre kategórie: učiteľ 2.stupňa, učiteľ SŠ a školský špeciálny pedagóg. Z dostupných zdrojov som našla, že vzdelávanie na výkon tejto funkcie nemusí absolvovať školský psychológ a učiteľ 1.stupňa. Pedagogický asistent sa nikde nespomína, no v nariadení vlády 201/2019 príloha 5 "Základný úväzok...." časť A je uvedené "výchovný poradca, ........ zaradený do kategórie učiteľ alebo pedagogický asistent učiteľa".
Pedagogický asistent by teda mohol robiť výchovného poradcu, no je potrebné absolvovať špecializačné vzdelávanie?
Ďakujem za odpoveď a rady.

Maria Pavlikova
Výchovný poradca - pedagogický asistent

Dobrý deň,
nie je celkom tak ako píšete. Ja by som vychádzala z § 35 komplet a Vy sa pýtate na to, čo je uvedené v ods. 4 a ods. 5 v uvedenom paragrafe a špecializačné vzdelávanie by mal absolvovať, ak sa ho netýka výnimka uvedená v citovanom ustanovení zákona.

romanahomolova
Výchovný poradca - pedagogický asistent

Áno, tiež mám za to, že by som mala absolvovať špecializačné vzdelávanie, no nevyznala som sa v tom, keďže pri vzdelávaní boli uvedení iba kategórie učiteľ 2.stupňa, učiteľ SŠ a ŠŠP a iné info okrem uvedených som nenašla. Ďakujem za objasnenie, budem sa teda dotazovať na NIVAM ku konkrétnemu vzdelávaniu.

Danka Boroška
výchovný poradca

Dobrý deň, mám ukončené VŠ soc. práca - Bc., soc. ped. - Mgr. a soc. práca - PhDr., aké ďalšie vzdelávanie potrebujem na výkon výchovného poradcu?
Ďakujem

Maria Pavlikova
výchovný poradca

Dobrý deň,
nerozumiem Vašej otázke. Výchovný poradca vykonáva špecializovanú činnosť výchovného poradcu spolu s výkonom pracovnej činnosti v príslušnej kategórii pedagogického zamestnanca alebo odborného zamestnanca.