Prerušenie alebo odvolanie z dovolenky

20.11.2009
Personalistika

Tak ako má zamestnávateľ právo určiť termín čerpania
dovolenky zamestnancovi na zotavenie, tak isto má právo
zamestnanca z dovolenky odvolať, prípadne mu zmeniť
termín čerpania dovolenky.

V týchto prípadoch však vzniká zamestnancovi právo na náhradu preukázateľných nákladov, ktoré mu vznikli z dôvodu zmeny termínu čerpania dovolenky alebo odvolania z dovolenky.

Zákonník práce taxatívne určuje, kedy zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky zamestnancovi. Podľa ustanovenia § 112 zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej a na rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.

Ak zamestnanec nastúpi v priebehu dovolenky do služby v ozbrojených silách, ak je uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, alebo ak ošetruje chorého člena rodiny, dovolenka sa mu prerušuje. Toto však neplatí, ak zamestnávateľ určí čerpanie dovolenky na čas ošetrovania chorého člena rodiny na žiadosť zamestnanca. Dovolenka sa prerušuje aj nástupom materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky (§ 166 ods. 1 ZP).

Ak počas dovolenky zamestnanca pripadne sviatok na deň, ktorý je inak jeho obvyklým pracovným dňom, nezapočítava sa mu do dovolenky.

Ak zamestnávateľ určí zamestnancovi náhradné voľno za prácu nadčas alebo za prácu vo sviatok tak, že by pripadlo do dovolenky, je povinný dohodnúť s ním náhradné voľno na iný deň.

Ak chcete získať viacej informácií o dovolenke, jej čerpaní alebo čo robiť, ak ju neprečerpáte do konca roku, môžete nájsť v našej publikácií Personalistika v práci riaditeľa školy.

Príspevok bol vybratý z článku Dovolenka.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte