3 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
Martina Martonova
kvalifikačné predpoklady ŠŠP

Dobrý deň. Potrebovala by som vedieť, či spĺňam kvalifikačné predpoklady na výkon práce školského špeciálneho pedagóga. V roku 2008 som ukončila VŠ štúdium- učiteľstvo akademických predmetov a získala titul Mgr. V roku 2010 som urobila rigorózne skúšky z učiteľstva biológie a získala titul PaedDr. V roku 2014 som si urobila prvú atestáciu. V roku 2021 som ukončila rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky ako kvalifikačné vzdelávanie v študijnom odbore: učiteľstvo a pedagogické vedy v študijnom programe: špeciálna pedagogika pre učiteľov. Počet rokov praxe mám 14. Chcem sa spýtať, či s týmto vzdelaním spĺňam predpoklady na výkon práce ako školský špeciálny pedagóg. Ďakujem

Maria Pavlikova
kvalifikačné predpoklady ŠŠP

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre školského špeciálneho pedagóga sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 8. Vaše vysokoškolské vzdelanie je uvedené pod 2. bodom a vyžaduje sa rozširujúce štúdium na získanie kvalifikačného predpokladu na výkon pracovnej činnosti v kategórii špeciálny pedagóg a terénny špeciálny pedagóg podľa § 43 ods. 1 písm. e) zákona č. 138/2019 Z. z., t. j. špeciálna pedagogika pre odborných zamestnancov a Vy ste absolvovali špeciálnu pedagogiku pre učiteľov, čo vyhláška neuvádza. Informujte sa na príslušnej vysokej škole o možnosti rozšírenia už absolvovanej špeciálnej pedagogiky. Kvalifikačné predpoklady posudzuje v súlade s 14 uvedeného zákona zamestnávateľ, poraďte sa aj s ním. Ďalej sa vyžaduje najmenej jeden rok pracovnej činnosti s deťmi alebo so žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, čo neuvádzate.

Martina Martonova
kvalifikačné predpoklady ŠŠP

Ďakujem za odpoveď. Práveže si neviem s tou kvalifikáciou poradiť, keďže to nie je priamo uvedené vo vyhláške a preto vzniká tento chaos. Prax jeden rok so žiakmi so ŠVVP mám viac ako 1 rok.