3 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
Mia Walas
Eva Ch. K.

Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť.
Pracujem v súkromnej materskej škole. Zo strany zriaďovateľky som bola poverená riadením MŠ, kým úspešne prebehne výberové konanie na pozíciu riaditeľky.
Pracovnú zmluvu mám naďalej na pozíciu učiteľky, bol mi pridelený príplatok za riadenie.
Úväzok učiteľky mi bol znížený o 1 hodinu denne (na 4,5 hodiny priamej činnosti). 1 hodinu denne mám vykonávať riadiacu činnosť.
Ako je to prosím s nadčasmi ?
Zriaďovateľka mi odmieta tieto hodiny akceptovať. Žiadala som ju o ich preplatenie, alebo o náhradné voľno. Zriaďovateľka to odmieta, nakoľko vraj ako riaditeľka nemám nárok na preplatenie nadčasov, lebo to mám zahrnuté v príplatku za riadenie.
Mne však nadčasy nevznikajú za riadiacu činnosť, ale ako učiteľke za priamu činnosť s deťmi a to minimálne 1 hodina denne. V našom prípade sa to nedá vyriešiť tak, že by mi hodiny naviac nevznikali. Pracujeme s deťmi so ŠVVP a nemôžem nechať kolegyňu samú, keďže nemáme asistenta a ide o čas cez pobyt vonku. MŠ nemá vlastnú záhradu a pobyt vonku riešime vychádzkami do okolia.
Mám z právneho hľadiska nárok na nadčasy (poprípade náhradné voľno) v tomto prípade, keď mi vznikajú za priamu činnosť učiteľky ?
Za odpoveď vopred ďakujem.
Eva Ch. K.

Maria Pavlikova
Eva Ch. K.

Vykonávate činnosť riaditeľky, ale pracovnú zmluvu máte na činnosť učiteľky. Podľa môjho názoru je tam nesúlad. Na základe akého dokumentu ste sa stali riaditeľkou. Nič na tom nemení, že je to len na dobu určitú, do obsadenia miest po úspešnom výberom konaní. Ako učiteľke Vám nadčasové hodiny môžu preplatiť alebo si môžete čerpať náhradné voľno. Nadčas Vám nevzniká za riadiacu činnosť, to by sa ani nedalo dokázať. Ak ste riaditeľka so všetkými právomocami a povinnosťami, tak sa na Vás vzťahuje § 19 ods. 3 zákona č. 553/2003 Z. z. a na preplatenie nadčasov nemáte nárok.

Mia Walas
nadčasy

Ďakujem za odpoveď.
Na základe akého dokumentu som sa stala riaditeľkou ? Od zriaďovateľky som dostala Poverenie výkonom činnosti riaditeľa.
Zriaďovateľka zistila, že predchádzajúca riaditeľka nie je kvalifikovaná, keďže nemá vyštudovanú predškolskú pedagogiku. S vyštudovanou predškolskou pedagogikou som tam už len ja a tak poverili mňa. Neoddeliteľnou súčasťou poverenia by mala byť aj dohoda o zmene pracovných podmienok. Tú som do dnešného dňa nedostala.
Pracovná zmluva mi ostala tá istá, čiže na pozíciu učiteľka.