4 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
MartinaS
Uvádzajúci zamestnanec pre logopéda

Dobrý deň,
do CPPPaP prijímame logopéda. Je to slečna, ktorá práve ukončila VŠ-logopédia a nastupuje po škole priamo k nám, takže ju budeme prijímať ako začínajúceho zamestnanca, ktorému je potrebné zabezpečiť adaptačné vzdelávanie. V centre momentálne nemáme iného logopéda. V zákone č. 138/2019 § 31 ods.3 píše: Uvádzajúcim odborným zamestnancom začínajúceho odborného zamestnanca môže byť odborný zamestnanec zaradený do rovnakej kategórie odborného zamestnanca a najmenej do kariérového stupňa odborný zamestnanec s prvou atestáciou.
Chceme sa opýtať, ako teda chápať "môže byť". Vzhľadom k tomu, že u nás nemáme žiadneho logopéda, či uvádzajúcim zamestnancom môže byť aj napr. psychológ s 1.atestáciou alebo či môžeme na DoPČ prijať logopéda z iného centra, ktorý bude vykonávať činnosť uvádzajúceho zamestnanca. V ods.5 potom píše, že ak škola/školské zariadenie nevie zabezpečiť uvádzanie, tak môže osloviť organizáciu zriadenú ministerstvom školstva. Otázkou teda je, či nášho logopéda môže uvádzať aj psychológ/špeciálny pedagóg s 1.atestáciou alebo logopéd s1.atestáciou prijatý na DoPČ alebo je potrebné osloviť napr. MPC.
Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Martina

Maria Pavlikova
Uvádzajúci zamestnanec pre logopéda

V zákone je to uvedené tak ako píšete, takže nebudem opakovať znenie. "Môže byť" má význam, že iný nemôže byť. Sú s tým stále problémy, ale problémy treba riešiť. Ja by som radšej odporučila logopéda s prvou atestáciou z iného CPPPaP na dohodu. Alebo oslovte MPC, ako káže zákon, ak si myslíte alebo viete, že takého zamestnanca majú.

MartinaS
Uvádzajúci zamestnanec pre logopéda

Ďakujem pekne za odpoveď.
Informovali sme sa u MPC - nemá pracovníkov, ktorí by takto vykonávali adaptačné vzdelávanie. Oslovili sme iné CPPPaP, zákonné podmienky (logopéd a 1. atestácia) spĺňa iba štatutár inej CPPPaP. Tak ak môžem, mám doplňujúcu otázku. Vzhľadom k tomu, že ide o vedúceho zamestnanca, sme pozreli zákon č. 552/2003 §9, kde sa píše o iných zárobkových činnostiach vedúcich zamestnancov. V ods. 2 nie je ako výnimka uvedená činnosť uvádzajúceho zamestnanca, iba pedagogická činnosť. Logopéd je však odborný zamestnanec. Avšak pojem "uvádzajúci zamestnanec" bol, ak máme správne informácie, zavedený neskôr a nenašli sme v tomto zákone riešenú takúto situáciu. A tak sa chcem opýtať, či teda je možné, aby riaditeľ vykonával činnosť uvádzajúceho zamestnanca napr. na DoPČ v inej CPPPaP. Ďakujem.

Maria Pavlikova
Uvádzajúci zamestnanec pre logopéda

Viete, ja neposkytujem právne poradenstvo, ani nemôžete použiť moje argumenty, ja sa snažím len naznačiť cestu. Zaoberáte sa tým, či odborný zamestnanec je ako pedagogický zamestnanec, či riaditeľ môže podnikať (koľko zarobí touto činnosťou ?) a pod., čo by som ja vôbec nebrala do úvahy. Do piatich dní od vzniku pracovného pomeru máte začať adaptačné vzdelávanie. Stihli ste a neporušili ste zákon ? Ak ste našli logopéda s prvou atestáciou, ktorý je ochotný robiť uvádzajúceho logopéda, tak mu spíšte dohodu čo najskôr.