7 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Katarína Čížiková
Kvalifikačné predpoklady učiteľa cudzieho jazyka na 1. stupni ZŠ

Dobry den, presla som si aj starsie prispevky k tejto teme a samozrejme aj novu vyhlasku, ale nenasla som odpoved na moju otazku. Mam ukoncene Ucitelstvo pre primarne vzdelavanie v roku 2010. Z roku 2010 mam aj vysvedcenie o statnej jazykovej skuske z jazyka anglickeho na urovni C1 - C2 (vseobecna jazykova skuska). V roku 2015 som ziskala Osvedcenie o ukonceni kvalifikacneho vzdelavania s nazvom Anglicky jazyk pre ucitelov prveho stupna zakladnej skoly, ktoreho poskytovatelom bolo MPC Bratislava. V novej vyhlaske som vsak nasla, ze k vyucovaniu ANJ na 1. stupni ZS je potrebne dvojročné špecializačné kvalifikačné štúdium cudzích
jazykov v metodicko-pedagogickom centre skončené do 31. augusta 2010. Som teda kvalifikovana ucit ANJ na 1. aj na 2. stupni zakladnej skoly? Dakujem za informacie.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady učiteľa cudzieho jazyka

Kvalifikačné predpoklady na vyučovanie cudzích jazykov na základných a stredných školách, ktoré sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. predstavujú asi najviac kombinácií vzdelania, ale i tak sa vždy vyskytne vzdelanie, ktoré tam uvedené nie je. Tak je tomu aj vo Vašom prípade, ale ja nevidím dôvod, prečo by ste neboli kvalifikovaná na vyučovanie cudzieho jazyka na prvom aj na druhom stupni základnej školy.

Katarína Čížiková
odpoved

Ďakujem pani Pavlíková za Vašu odpoveď. Prešla som si celú tú prílohu vyhlášky. Nikde v nej nie je uvedené, tak ako predtým, že k vyučovaniu ANJ stačí štátnica z cudzieho jazyka a tiež ma prekvapil ten dátum ukončenia kvalifikačného vzdelávania cez MPC (do 31.8.2010), keďže mnoho učiteľov končilo toto štúdium v rokoch 2012/2013. V tom období prebiehalo to rozsiahle vzdelávanie učiteľov cudzích jazykov.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady učiteľa cudzieho jazyka

Ani ja to nechápem. Podporne vychádzam z prílohy č. 1, 3. diel, i napriek tomu, že tam je uvedené nepedagogické vzdelanie a štátna jazyková skúška.

Katarína Čížiková
odpoved

Nerozumiem celkom tej vyhlaske. Kvalifikacne vzdelavanie ukoncene do 31.8.2010 je v poriadku a to novsie akoze uz nie?

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady učiteľa cudzieho jazyka

Ja som Vám už napísala všetko, čo k danej téme viem. Ja nie som ani zákonodarca, ani zamestnanec MŠVVaŠ SR, som len užívateľ našich zákonov ako Vy. Musíte sa obrátiť na ministerstvo školstva a možno vyvrátia môj názor a napíšu svoje kvalifikované stanovisko.

Katarína Čížiková
odpoved

Rozumiem. Dakujem Vam za Vase stanovisko.