127 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Maria Pavlikova
Rozširujúce štúdium

Pani vychovávateľka za rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky po ukončení tohto vzdelania dostane príplatok za profesijný rozvoj podľa § 14e ods. 1 písm. a) zákona č. 553/2003 Z. z. vo výške 12 % platovej tarify platovej triedy a pracovnej triedy, do ktorej je zaradená. Komu by ste tento príplatok dali, ak nie absolventovi rozširujúceho štúdia. Zákon neukladá povinnosť zisťovať z akého dôvodu ho pedagogický zamestnanec absolvuje.

Michalll
Anglicky jazyk

Dobry den prajem,

Viem, ze moja otazka uz tu bola par krat diskutovana, avsak nas pripad je vcelku specificky. Moja manzelka momentalne uci anglicky jazyk na zakladnej skole. Ma vysokoskolske vzdelanie druheho stupna (ekonomicke) a statnu skusku z anglickeho jazyka. Cize aj podla vasich odpovedi je kvalifikovana na vyucbu anglickeho jazyka. Avsak, instrukcie, ktore dostala od svojho vedenia je, ze takto moze ucit iba po dobu dvoch rokov a potom si musi urobit dvoj-rocne minimum. Ja som sa k tejto informacii nikde nedopracoval, ale zda sa ze kolegovci pedagogovia, vratane p. riaditelky v tom maju jasno. Viete mi prosim povedat, ci sa nejako menil zakon, alebo kde najdem tieto informacie? Je naozaj limit 2 roky pokial nema vystudovane minimum?

dakujem pekne,

Michal

Maria Pavlikova
Anglicky jazyk

Nie, zákon sa nezmenil, ani vyhláška MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. Vaša manželka je kvalifikovaná na vyučovanie anglického jazyka podľa prílohy č. 1, 3. diel. Žiadajte od pani riaditeľky písomné vyjadrenie, s ktorým sa v slade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. .z obráťte na regionálny úrad školskej správy v sídle kraja. Ak by absolvovala doplňujúce pedagogické štúdium, získa ním pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie ekonomických predmetov, v žiadnom prípade nie na vyučovanie jazyka.

Michalll
Anglicky jazyk

Ďakujem vám pekne za promptnú odpoveď.

Pekný deň prajem.

Michal

Michalll
Anglicky jazyk priloha č.1, 3 diel - bod 6

DObrý deň p. Pavlikova,

Rád by som sa ešte vrátil k vašej predošlej odpovedi. Prezeral som si prílohu č.1, 3 diel, bod 6, ktorý sa zaoberá cudzími jazykmi.

Predmet: Cudzí jazyk (anglický, nemecký, francúzsky, taliansky, španielsky, ruský alebo iný cudzí jazyk)

Kolonka kvalifikačné vzdelávanie hovorí následovné: doplňujúce pedagogické štúdium na získanie pedagogickej spôsobilosti na výkon pracovnej činnosti na vyučovanie príslušného cudzieho jazyka

Ako si mam vysvetliť to kvalifikačné vzdelávanie? Nie je to práve to 2 ročné minimum, ktoré p. riaditeľka manželke navrhuje?

Alebo sa v tej prílohe orientujem zle?

ďakujem vopred za odpoveď.

Michal

Maria Pavlikova
Anglicky jazyk priloha č.1, 3 diel - bod 6

Trochu zle sa orientujete. To čo uvádzate - Anglicky jazyk príloha č.1, 3. diel - bod 6 určite nehovorí o cudzích jazykoch. Viem, že ste mysleli príloha č.1, 1. diel , bod 6, ale to nie prípad Vašej manželky. Vaša manželka nemá filológiu, ale ekonómiu, t. j. vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ktoré nie je učiteľské. Veď to presne pasuje. Prílohu som si našla, ale čo si myslí a čo navrhuje pani riaditeľka, netuším. Moja odpoveď platí.

Michalll
Anglicky jazyk priloha č.1, 3 diel - bod 6

Ďakujem pekne za odpoveď

United
Program inovačného vzdelávania - kvalifikovanosť

Dobrý deň,
chcem sa opýtať, či bude zamestnanec, ktorý sa prihlási a úspešne absolvuje na program inovačného vzdelávania schválený MŠVVaŠ SR, čís. rozhodnutia 2021/8812:2-A2230, ktorý organizuje Nadácia ASPEKT v Nitre v rozsahu 110 hodín (90 online + 20 dištančne) kvalifikovaný na vyučovanie anglického jazyka pre 1. stupeň ZŠ. Zamestnanec spĺňa podmienku vyštudovania študijného odboru učiteľstvo pre 1. stupeň ZŠ.
Ďakujem za Vašu odpoveď.

Komka9
Aspekt

Dobrý deň, podarilo sa vám zistiť odpoveď na vašu otázku? Mňa by tiež zaujímala odpoveď. Nerozumiem či môžeme na základe inovačného vzdelávania nadobudnúť status “kvalifikovaný učiteľ”? Ďakujem

Komka9
ANJ kvalifikovane

Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa opýtať. Som učiteľka na 1.stupni ZŠ (štud.odbor predškolská a elementárna pedagogika). Učím aj Anglický jazyk. Mám len maturitu z ANJ. Vyučujem ho kvalifikovane alebo nie?
Keď som začala učiť ANJ v roku 2011, mala som tie hodiny vedené ako nekvalifikované, nakoľko mám len maturitu z anglického jazyka. Teraz vo vyhláške MŠVVaŠ č. 1/2020 o kvalifikačných predpokladoch ped. zamestnancoch nie je nikde spomínaná maturita v spojitosti s vyučovaním cudzieho jazyka na 1.stupni zš. V prílohe vyhlášky 1/2020 - 1.diel, II.časť, bod 19 - je napísaný aj anglický jazyk. Možem na základe tohto bodu 19 vychádzať ako kvalifikovaný učiteľ anj?

Maria Pavlikova
ANJ kvalifikovane

Maturita z cudzieho jazyka nie je plnením kvalifikačného predpokladu na vyučovanie cudzieho jazyka na základnej škole. Tie sú uvedené v bodoch 11 a 12.

zuzkat152
Odborná angličtina

Dobrý deň, viaceré SOŠ zavádzajú predmet odborná angličtina, dávajú si ho v rámci teoretickych odborných predmetov. Chcela by som sa spýtať, podľa čoho sa posudzuje kvalikovanosť na vyučovanie - ma to byť učiteľ, ktorý spĺňa (aj) kvalifikačné predpoklady na vyučovanie anglického jazyka alebo môže to byť len učiteľ odborných predmetov bez jazykovej kvalifikácie? Ďakujem.

Maria Pavlikova
Odborná angličtina

Odborná angličtina je podľa môjho názoru predmet pre učiteľa odborného predmetu s kvalifikovanosťou na anglický jazyk. Snáď na príslušnej strednej škole vedia kvalifikovane odpovedať na Vašu otázku.

Fylip
Anglický jazyk na dohodu

Dobrý deň, chcem sa opýtať, je možnosť učiť anglický jazyk (4 hodiny týždenne) na ZŠ ? Moja známa má štátnu skúšku z AJ, ale nemá vysokoškolské vzdelanie. Napr. práca na dohodu ?Je to možne? A keby sa to dalo, čo potom musí urobiť, aby mohla učiť kvalifikovane? Ďakujem.

m.mackova
1.atestácia

Dobrý deň,

bol mi ponúknutý post zástupcu riaditeľa od šk.roka 2023/2024, ktorého podmienkou je vykonanie 1.atestácie.
Mám VŠ druhého stupňa - zameranie ekonomické, DPŠ a štátnu jazykovú skúšku z ANJ základnú. Ukončila som 7 rokov výučby na ZŠ aj predatestačné vzdelávanie.
Podľa platnej legislatívy a v súčasnom právnom stave spĺňam kvalifikačné predpoklady na vyučovanie predmetu anglický jazyk, ale nie pre podkategóriu učiteľ 2. stupňa ZŠ. Očakáva sa zmena vo vyhl.MŠVVŠ SR č. 1/2020 Z. z
Keďže vyhl.je ešte stále v legislatívnom procese, viete mi prosím poradiť akým spôsobom v priebehu tohto šk.roka je možné vykonanie 1.atestácie?
Je podľa mňa nelogické vykonávať 1.atestáciu pre podkategóriu učiteľ strednej školy, ak princípom atestačného portfólia sú reálne podklady mojej pedagogickej činnosti, ktoré ja v skutočnosti vykonávam za ZŠ.
Srdečná vďaka za odpoveď.

Maria Pavlikova
1.atestácia

Od 1. 1. 2022 sa vykonanie atestácie pre vedúcich zamestnancov v zmysle § 39 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. nevyžaduje. Ak ste kvalifikovaná podľa vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 3. diel, tak nie som si istá, či môžete vykonávať činnosť zástupkyne riaditeľa školy.

Kristínka85
Anglický jazyk

Dobrý deň,
rada by som dostala odpoveď na moju otázku. Nevie mi nikto poskytnúť jasnú odpoveď, preto sa obraciam na Vás. Úspešne som absolvovala odbor: Učiteľstvo náboženskej výchovy (ukončené štátnou skúškou) a v súčasnosti navštevujem posledný ročník Učiteľstva 1.stupňa ZŠ . Dostala som možnosť vyučovať anglický jazyk na prvom stupni ZŠ. Preto som sa rozhodla svoje štúdium rozšíriť v anglickom jazyku a ukončila som vzdelávanie na akreditovaný program kontinuálneho vzdelávania Nadácie Aspekt Nitra: Anglický jazyk pre učiteľov primárneho a predprimárneho vzdelávania, schválené MŠVVaš SR......v rozsahu 110hodín kvalifikovaný na vyučovanie MŠ a ZŠ 1.stupňa. Podľa Nadácie Aspekt, áno, spĺňam kvalifikačné predpoklady ako učiteľ anglického jazyka 1. stupňa ZŠ. Zamestnávateľ má v tom nejasno, nevie či to môže akceptovať. Po týchto mojich vyššie uvedených všetkých ukončených vzdelávaniach, spĺňam podmienku učiť ako kvalifikovaný učiteľ ZŠ 1.stupňa anglický jazyk? Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

Maria Pavlikova
Anglický jazyk

Ste kvalifikovanou učiteľkou náboženskej výchovy, ktorá sa učí aj na prvom stupni základnej školy a ešte absolvujte rozširujúce štúdium pre prvý stupeň základnej školy. Ak je vzdelávanie je určené pre učiteľov primárneho a predprimárneho vzdelávania, schválené MŠVVaš SR......v rozsahu 110 hodín kvalifikovaný na vyučovanie MŠ a ZŠ 1.stupňa - asi ste to v skratke odpísali, tak neviem prečo by nemalo byť kvalifikačným predpokladom na vyučovanie cudzieho jazyka na základnej škole, keď máte kvalifikáciu pre učiteľov základnej školy. V prvom rade to v súlade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. posúdi zamestnávateľ.

Adel Jamrichová
Vyučovanie anglického jazyka

Dobrý deň,

zaujimalo by ma, či po ukončení 2. stupňa vysokej školy (odbor účtovníctvo) a úspešnom zvládnutí štátnej jazykovej skúšky by som mohla vyučovať anglicky jazyk, prípadne na akej úrovni. Vyštudovala som anglické bilingválne gymnázium a mam za sebou aj Cambridge certifikát na úrovni C1.
V prípade, že nie, ake ďalšie vzdelanie je potrebné? Ďakujem.

Ester22
Kvalifikácia pre učenie AJ

Dobrý deň, pracujem ako vychovávateľka a tento rok učím aj AJ na 1.stupni ZŠ ako nekvalifikovaná. V roku 2004 som si v GB urobila FCE, čo je B2. Musím si ešte raz urobiť štátnu skúšku v jazykovke aby som bola kvalifikovaná? Bc. mám z pedagogiky s vychovávateľstva a Mgr. zo špeciálnej pedagogiky. Zvažovala som rozširujúce vzdelanie AJ, alebo jazykovú školu. Ďakujem

Maria Pavlikova
Kvalifikácia pre učenie AJ

Dobrý deň,
neuvádzate, či ako vychovávateľka si dopĺňate úväzok vyučovaním cudzieho jazyka alebo ho učíte na samostatnú pracovnú zmluvu. Na vyučovanie na prvom stupni nie ste kvalifikovaná. Odporúčam počkať na novú vyhlášku o kvalifikačných predpokladoch, možno bude riešiť aj učiteľov cudzieho jazyka. FCE mne nič nehovorí ani vo vyhláške nie je nič také uvedené.

kasdan
kvalifikácia na vyučovanie Aj na strednej škole

Dobrý deň, moja otázka znie, či je v poriadku že na strednej škole učí anglický jazyk pedagóg, ktorý má v r. 2002 ukončené štúdium - učiteľstvo pre 1. stupeň ZŠ, keď medzi predmetmi štátnej skúšky (ukončujúcej uvedené štúdium) má aj anglický jazyk.
Ďakujem

Romina Baranyaiová
Anj na ZŠ bez pedagogického minima

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či ešte stále platí výnimka na vyučovanie anglického jazyka na ZŠ bez pedagogického minima.
Ďakujem,

Romina Baranyaiová
Výnimka na vyučovanie anglického jazyka na ZŠ

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či ešte stále platí výnimka na vyučovanie anglického jazyka na ZŠ bez pedagogického minima. Mám kolokviálnu skúšku z Anj na vysokej škole sv Cyrila a Metoda v Trnave. Odbor Anglický jazyk a kultúra v odbornej komunikácii.
Ďakujem,

theo.mikeal
Anglický jazyk

Ahojte, počul som, že je nejaká vyhláška, ktorá nepovoluje učiť ANJ učitelom, ktorí majú absolvovane iba štátnice? Ako to teda je? Ako mám postupovať, keď mám iba štátnicu, ale potrebujem ju učit?

Maria Pavlikova
Anglický jazyk

Dobrý deň,
na vyučovanie cudzieho jazyka okrem štátnice na štátnej jazykovej škole, musíte mať aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Je to uvedené vo vyhláška MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. a tiež v zákone č. 138/2019 Z. z.

Stránky