8 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Dijana
kvalifikovanosť

Prosím o radu. Mám skončené ÚSO vzdelanie učitelstvo pre MŠ a vychovávateľstvo +magister v neučiteľskom odbore+ rozširujuce štúdium špeciálna pg. Môžem sa uchádzať o pozíciu špeciálneho školského pedagóga? Bolo mi povedané, že aspoň rok musím pracovať s deťmi so švvp- práca pg asistenta sa počíta?Ďakujem.

Maria Pavlikova
kvalifikovanosť

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre školského špeciálneho pedagóga sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 8. Kombináciu Vašich vzdelaní som vo vyhláške nenašla a neviem si ani domyslieť Vaše konkrétne vzdelanie. Najmenej rok pracovnej činnosti s deťmi alebo žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa takmer vždy vyžaduje. Pozrite si vyhlášku.

Dijana
doplnenie

vzdelanie.
1. študijný odbor- katolícka teológia.
2. DPŠ-zamerané na náboženskú výchovu
3. Rozširujúce štúdium -program špeciálna pedagogika

Maria Pavlikova
doplnenie

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre školského špeciálneho pedagóga sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 8. Kombináciu Vašich vzdelaní v uvedenej prílohe je v bode 2 písm. a). Najmenej rok pracovnej činnosti s deťmi alebo žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa vyžaduje.

Jarmila Gáborová
Práca špeciálneho pedagóga v ZŠ

Pekný deň Vám prajem. Prosím o radu. V škole mám zamestnanú pani učiteľku kvalifikovanú na vyučovanie SJL a OBN. Pracuje ako učiteľka a tiež aj ako pedagogická asistentka. Študuje "Rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky pre pedagogických zamestnancov v školách, školských zariadeniach a triedach pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a v zariadeniach sociálnej pomoci". Ukončenie štúdia je plánované v marci 2025. Vyhlášku o kvalifikačných predpokladoch poznám. Môžem ju do ukončenia štúdia zamestnať ako nekvalifikovanú špeciálnu pedagogičku? Po ukončení štúdia by bola zaradená ako kvalifikovaná nakoľko spĺňa podmienku práce so žiakmi so ŠVVP. Ďakujem za informáciu.

Jarmila Gáborová
Práca špeciálneho pedagóga v ZŠ

Ďakujem za odpoveď. Veľmi ste ma potešili.
Dookola totiž čítam anotáciu študijného programu ktorý moja pani učiteľka študuje. Je to rozširujúce vzdelávanie NIVAM- 230 hodín - Rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky pre PZ v školách, ŠZ a triedach pre deti a žiakov so ŠVVP a v zariadeniach ...
V programe sa píše nasledovné:
Získaná kvalifikácia slúži pre pedagogických zamestnancov podľa § 43 ods. 1 písm. g):
Ak ide o pedagogického zamestnanca školy, školského zariadenia a triedy pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, vyžaduje sa získanie vzdelania v odbore vzdelávania zameranom na špeciálnu pedagogiku alebo v študijnom programe zameranom na špeciálnu pedagogiku v študijnom odbore učiteľstvo a pedagogické vedy alebo absolvovanie kvalifikačného vzdelávania podľa § 43 ods. 1 písm. g); to sa nevzťahuje na učiteľa, ktorý v triede pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vykonáva priamu výchovno-vzdelávaciu činnosť v rozsahu najviac desať hodín týždenne.
Ak ide o pedagogického zamestnanca zariadenia sociálnej pomoci, ktorý poskytuje výchovu v špecializovanej samostatnej skupine pre deti s poruchami správania a v špecializovanej samostatnej skupine pre deti, ktoré vyžadujú zvýšenú starostlivosť z dôvodu, že boli týrané, sexuálne zneužívané alebo boli na nich páchané trestné činy ohrozujúce ich priaznivý psychický vývin, fyzický vývin alebo sociálny vývin, vyžaduje sa získanie vzdelania v
a) odbore vzdelávania zameranom na špeciálnu pedagogiku, ak ide o pedagogického zamestnanca s úplným stredným odborným vzdelaním alebo vyšším odborným vzdelaním,
b) študijnom programe zameranom na špeciálnu pedagogiku alebo sociálnu pedagogiku v študijnom odbore učiteľstvo a pedagogické vedy alebo v študijnom programe zameranom na liečebnú pedagogiku v študijnom odbore logopédia a liečebná pedagogika, ak ide o pedagogického zamestnanca s vysokoškolským vzdelaním prvého stupňa alebo s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, alebo
c) absolvovanie kvalifikačného vzdelávania podľa § 43 ods. 1 písm. g).

Pod programom je tmavo vytlačený text:
Absolvovaním tohto rozširujúceho štúdia sa nezískava kvalifikácia na výkon činnosti školského špeciálneho pedagóga ako pedagogického zamestnanca a ani špeciálneho pedagóga/terénneho špeciálneho pedagóga ako odborného zamestnanca.

Verím, že moja pani učiteľka ktorá má vzdelanie VŠ 3. stupňa si nedopĺňala uvedené štúdium zbytočne. Potrebujeme ju v škole ako školskú špeciálnu pedagogičku a ja sama som ju na rozširujúce vzdelávanie nahovorila. Preto vás veľmi prosím o utvrdenie, že je všetko v poriadku, nakoľko text pod anotáciou programu je metúci.
Pod odsekom "Získané kompetencie" uvádzajú nasledovné: "Úspešným ukončením vzdelávania v tomto programe účastník môže dosiahnuť kompetencie uvedené podľa kategórie v ktorej sa nachádza."
Ďakujem Vám za ústretovosť a pomoc.
Jarmila Gáborová

Maria Pavlikova
Práca špeciálneho pedagóga v ZŠ

Dobrý deň,
Vašu učiteľku môžete zamestnať ako školskú špeciálnu pedagogičku (nie špeciálnu pedagogičku - odborný zamestnanec) aj do splnenia podmienok. Môžete využiť § 83 ods. 2 a ods. 4 zákona č. 138/2019 Z. z. a zaradiť ju ako samostatnú školskú špeciálnu pedagogičku.

Maria Pavlikova
Práca špeciálneho pedagóga v ZŠ

Dobrý deň,
som prekvapená s tým, čo uvádzate. Aj teraz by som Vám napísala rovnakú odpoveď, to však neznamená, že anotácia, ktorú uvádzate nie je správna. Informujte sa písomne na NIVAM, prípadne na štátnej školskej inšpekcii.