4 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
Madi
učiteľka MŠ

Dobrý deň. V MŠ (zriaďovateľom je obec) sa o pozíciu učiteľky uchádzala osoba, ktorá nespĺňala kvalifikačné predpoklady. ( Uchádzačka má SŠ ukončená maturitou, odbor dopravné podnikanie) Starosta obce, aj napriek nesúhlasu riaditeľa, ktorý chcel prijať kvalifikovanú učiteľku, túto osobu prijal ako učiteľku. Môže zriaďovateľ takýto krok urobiť a obsadiť pedagogickú pozíciu bez súhlasu riaditeľa MŠ? Ak áno, tak podľa akého zákona? Ďakujem

Maria Pavlikova
učiteľka MŠ

Dobrý deň,
to sa musíte spýtať starostu obce. Ja nemám kompetenciu usmerňovať vzťahy medzi starostom obce a riaditeľom školy.

La Hu
Učiteľka MŠ - doplnenie štúdia

Dobrý den,
Vážená pani Pavlikova, rada by som sa opýtala takúto vec. Som vyštudovaná učiteľka pre 2. st. ZŠ v ČR (odbor český jazyk a výtvarná výchova). Doklady o vzdelaní mám nostrifikované, urobila som si aj štátnu jazykovú skúšku zo SJ. Teraz sa mi objavila možnosť učiť v MŠ. Uvažujem o čo najjednoduchšej možnosti, ako naplniť legislatívnu povinnosť o odbornom vzdelaní. V prípade, že doštudujem 2 roky na strednej odbornej škole pedagogickej, získam tak potrebnú kvalifikáciu, ale patrne nižšiu platovú triedu. Je možnost pri mojej pedagogickej kombinácii využiť možnosť doštudovať iba rozširujúce štúdium na vysokej škole (Predprimárnu a elementárnu pedagogiku) a získať tak aj vyššiu platobnú triedu? Prípadne Vás prosím o jej uvedení. Ďakujem. (Prax priamo v školstve nemám, pracovala som ako kultúrny referent, animátor a lektor v kultúrnych inštitúciách ako múzejný pedagóg). Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Maria Pavlikova
Učiteľka MŠ - doplnenie štúdia

Dobrý deň,
predpokladám, že Vám uznali kvalifikáciu učiteľky druhého stupňa základnej školy. V tom prípade môžete študovať rozširujúce štúdium predprimárnej pedagogiky. Aj pomaturitné nadstavbové štúdium je vhodné, ale ako uvádzate, klesli by ste o jednu platovú triedu. Pri nástupe do prvého pracovného pomeru v školstve Vám dajú podmienku v súlade s § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. získať kvalifikačný predpoklad do štyroch rokov. Zaradia Vás ako začínajúcu učiteľku do 6. platovej triedy a po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania podľa ods. 4 uvedeného paragrafu do 7. platovej triedy. Po štyroch rokoch Vaše zaradenie prehodnotia.