8 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
sillovanita@gma...
Zaradenie PZ a OZ

Dobrý deň,
obraciame sa na Vás s prosbou o usmernenie k správnemu zaradeniu pedagogického zamestnanca.

PZ bude u nás zamestnaný na pozícii
- školský logopéd v materskej škole - výška úväzku 25%
- pedagogický asistent v materskej škole - výška úväzku 50%

Vzdelanie:
ÚSO pedagogická škola - maturita /1973/
VŠ II. stupňa - pedagogická fakulta - študijný odbor: predškolská pedagogika /2002/
I. kvalifikačná skúška MPC Prešov - kontrola a hodnotenie v riadiacom procese materskej školy /2002/
- osvedčenie o absolvovaní logopedického minima na Krajskom pedagogickom ústave /1978/

Predchádzajúce zamestnania:
- učiteľka MŠ 1973-1997
- inšpektorka-metodička 1997-2015

Poprosím Vás o odpoveď k správnosti zaradenia:
ako :
- školský logopéd - odborný zamestnanec - VŠ 2. stupňa samostatný 7 platová a 2 pracovná trieda?
- pedagogický asistent - pedagogický zamestnanec - VŠ na úrovni 1.stupňa s 1. atestáciou 7 platová a 1 pracovná trieda?

Maria Pavlikova
Zaradenie PZ a OZ

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre školského logopéda sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 14. Podľa ktorého bodu ste jej uznali kvalifikáciu ? Pedagogický asistent plní kvalifikačný predpoklad a bude zaradený do 6. platovej triedy, pracovná trieda jeden. V prehľade vzdelaní neuvádzate vykonanú atestáciu pre kategóriu pedagogický asistent.

sillovanita@gma...
Zaradenie PZ a OZ

Pre školského logopéda je v prílohe č. 14 vyhlášky č. 173/2023 uvedené bod 2 písm a/ učiteľ materskej školy a v časti kvalifikačné predpoklady je rozširujúce štúdium na získanie .....atď. To znamená, že jej predložené Osvedčenie o absolvovaní logopedického minima teda nemôžeme uznať?
Po správnosti ju zaradím:
pozícia pedagogického asistenta do 6. platovej a 1.pracovnej triedy

pozícia školského logopéda ako nekvalifikovaná do 6. platovej a 2. pracovnej triedy.
Bude to prosím Vás takto správne?
Ďakujem vopred za odpoveď.

Maria Pavlikova
Zaradenie PZ a OZ

Dobrý deň,
ak je vo vyhláške uvedené rozširujúce štúdium podľa § 43 ods. 12 písm. e) zákona č. 138/2019 Z. z., tak Osvedčenie o absolvovaní logopedického minima to asi nie je. Podotýkam, že nie som kompetentná porovnávať a posudzovať takéto vzdelávania. Vy musíte porovnať obsah vzdelávania s pracovnou činnosťou.

sillovanita@gma...
Zaradenie PZ a OZ

Ešte by som Vás poprosila ako hľadám v Zákone č. 138/2019 § 43 ods. 12 písm. e/ neviem nájsť.

Maria Pavlikova
Zaradenie PZ a OZ

Dobrý deň,
ani ja v zákone č. 138/2019 Z. z. § 43 ods. 12 písm. e) neviem nájsť, ale našla som správny § 43 ods. 1 písm. e). Ospravedlňujem sa Vám za chybu. Mohli ste pozrieť vyhlášku a prišli by ste na chybu. Bez vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. nemôžete posudzovať plnenie kvalifikačných predpokladov pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov.

sillovanita@gma...
Zaradenie PZ a OZ

Dobrý deň, myslím, že chyba je vo Vyhláške tam je uvedený ods. 12 písm. e/. Vyhlášku v tomto prípade mám prelúskanú z každej strany. Ďakujem za usmernenie a pripájam aj odpoveď z MŠVVaŠ SR na túto problematiku a zároveň sa Vám chcem veľmi pekne poďakovať za obrovskú pomoc. Veľmi si vážim Vašu prácu a snahu a trpezlivosť, nás usmerniť zorientovať sa v týchto našich zákonoch a vyhláškach, predpisoch a nariadeniach.

Odpoveď z MŠVVaŠ SR:
Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci sa do platovej triedy zaraďujú podľa získaného stupňa vzdelania v nadväznosti na spĺňanie kvalifikačných predpokladov ustanovených osobitným predpisom a získaného kariérového stupňa.
Kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti pedagogického asistenta sú ustanovené v prílohe č. 6 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov („vyhláška“). Najvyššie požadované vzdelanie na výkon pracovnej činnosti pedagogického asistenta je podľa vyhlášky vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa. To znamená, že aj v prípade, ak pedagogický asistent získal vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, zaraďuje sa do platovej triedy len na úrovni vysokoškolského vzdelania prvého stupňa.
Kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti odborného zamestnanca v kategórii školský logopéd sú ustanovené v prílohe č. 14 vyhlášky.
Podľa § 60 ods. 4 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vykonaná atestácia platí pre príslušnú kategóriu a príslušný stupeň vzdelania pedagogického zamestnanca, v ktorom atestáciu vykonal.
Získaním vysokoškolského vzdelania druhého stupňa v študijnom odbore predškolská pedagogika spĺňa menovaný kvalifikačný predpoklad na výkon pracovnej činnosti pedagogického asistenta (bod 10 prílohy č. 6 vyhlášky). Z informácií poskytnutých vo Vašej žiadosti vyplýva, že menovanému prináleží zaradenie do kariérového stupňa samostatný pedagogický asistent a do 6. platovej triedy, pracovná trieda jeden.
Získanie vzdelania, ktoré uvádzate v žiadosti, nie je podľa prílohy č. 14 vyhlášky splnením kvalifikačného predpokladu pre školského logopéda. Školskému logopédovi až do splnenia kvalifikačných predpokladov prináleží zaradenie do 6. platovej triedy, pracovná trieda dva.

Maria Pavlikova
Zaradenie PZ a OZ

Dobrý deň,
ďakujem za uznanie a som tiež rada, že ste poslali aj stanovisko ministerstva školstva. Je rovnaké, akurát moje stanovisko je veľmi stručné.