Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie od 1. 9. 2023
Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR vydáva podľa § 140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie (revízia 2023) s účinnosťou od 1. 9. 2023.
1. Úvod
Ministerstvo týmto poskytuje priestor v zariadeniach školského stravovania aj pre stravovanie detí a žiakov so zdravotnými obmedzeniami tak, aby ich pobyt v školách a školských zariadeniach počas výchovno-vzdelávacieho procesu bol rovnocenný s ostatnými deťmi a žiakmi.
Aktualizované Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie sú rozdelené do 3 skupín na základe 3 druhov diét:
• šetriaca – pri choreniach tráviaceho traktu, pri obezite,
• diabetická – pri zvýšenej hladine krvného cukru – cukrovke,
• bezgluténová (bezlepková) – pri poruche vstrebávania lepku – celiakii.
Pri zabezpečovaní diétneho stravovania v zariadení školského stravovania je potrebné upozorniť, že ide o deti a žiakov, ktorí sú rizikovou skupinou stravníkov a ich stravovanie vyžaduje osobitný prístup s posúdením ošetrujúceho lekára.
2. Šetriaca diéta
Indikácie
Indikuje sa pri poruchách tráviaceho systému s dlhodobým priebehom, ktoré si nevyžadujú zmeny v energetickom príjme stravy. Sú to funkčné poruchy žalúdka, funkčná žalúdočná dyspepsia, poruchy sekrécie (hyperacidita), chronický zápal žalúdka, vredová choroba žalúdka a dvanástnika, niektoré stavy po resekcii žalúdka, chronické ochorenia žalúdka a žlčníka v pokojovom štádiu. Ďalej sem patria horúčkovité stavy a stavy po infarkte myokardu.
Zloženie šetriacej diéty
KJ – 9 500
bielkoviny – 80 g
sacharidy – 320 g
tuky – 70 g
vitamín C – 90 mg
Charakteristika
Je to diéta šetriaca po stránke mechanickej, chemickej a termickej. Obsahom živín a energetickou hodnotou je diétou plnohodnotnou. Pomer základných živín je blízky fyziologickému pomeru a vychádza zo súčasných trendov aj v racionálnej strave.
Zdroj: minedu.sk
...
Zostávajúci časť tohto príspevku si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia august 2023.