4 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
Eff
vyucba anglickeho jazyka

Dobrý deň,

obraciam sa na Vás s otázkou ohľadne kvalifikovanosti. Chcela by som učiť na základnej škole angličtinu. Mam vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore európske štúdia a všeobecnú štátnu skúšku z anglického jazyka na štátnej jazykovej škole v Bratislave. V rokoch 2009 až 2015 som pracovala ako odborný asistent na univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, kde som aj učila (angličtinu pre politológov okrem iného). Dalo by sa toto obdobie započítať do praxe?
Moja otázka znie, či by som bola kvalifikovaný učiteľ alebo nekvalifikovaný (aj keď podla iných Vašich reakcii na tomto mieste predpokladám, že kvalifikačné predpoklady na výučbu anglického jazyka spĺňam) a aké vzdelanie by bolo pripadne potrebné si doplniť aj v súlade s novou legislatívou platnou od septembra 2019. Pedagogické vzdelanie nemám. Ďakujem veľmi pekne za Váš čas.

Maria Pavlikova
Výučba anglického jazyka

Podľa platných právnych predpisov spĺňate kvalifikačné predpoklady na vyučovanie anglického jazyka na základnej škole. Prax, ktorú ste získali na vysokej škole Vám zamestnávateľ uzná podľa toho, ako to má upravené vo vnútornom mzdovom predpise. Nie je to však pedagogická prax.

Jana Bakova
ucitel AJ po 1.1.2020

Dobry den, ja by som sa chcela opytat, ci aj po 1.1.2020 toto plati, ci mozem prijat zamestnanca, ktory ma VS II.stupna -manazment cest.ruchu na Ekon.univerzit v BA a Jazykovu skolu BA- statna jazyk.skuska z angl.jazyka r. 2011. Moze ucit na zák.skole anglicky jazyk? Dakujem

Maria Pavlikova
Učiteľ AJ po 1. 1. 2020

Za posúdenie plnenia kvalifikačných predpokladov pedagogických zamestnancov podľa § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. je zodpovedný riaditeľ školy. Nedá sa to posúdiť len otázkou na školský portál, ale treba postupovať podľa vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. Kvalifikačné predpoklady na vyučovanie cudzích jazykov sú uvedené v prílohe č. 1, 1. diel, III. časť body 2, body 40 - 51, prípadne 3. diel časť IV., body 1 - 3. Toľko kombinácií vzdelaní nie je na žiadny predmet ako na cudzí jazyk. Nová vyhláška je totiž omnoho ústretovejšia k vyžadovanému vzdelaniu a štátna jazyková skúška bola vždy postačujúca na vyučovanie cudzieho jazyka za podmienky akéhokoľvek vysokoškolského vzdelania druhého stupňa. Vaša uchádzačka môže aj po 1. 1. 2020 kvalifikovane učiť cudzí jazyk na základnej škole.