11 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
informacie
kvalifikácia

Dobrý deň prajem . Mám vyštudovanú strednú zdravotnícku školu odbor detská sestra. Vysokoškolské vzdelanie v odbore pedagogika-ošetrovateľstvo -učiteľstvo všeobecno-vzdelávacích predmetov. Špecializáciu v odbore psychiatria. Pracovala som v detských jasliach, učila na strednej škole asi 15 rokov ostatná prax v zdravotníckom a sociálnom zariadení s mentálne handicapovanými. Môžem sa uchádzať o prácu v materskej škole. Ďakujem s úctou Ľubica

Janka MA
kvalifikácia

Dobrý deň pani Pavlíková. Mám ná vás otázku ohľadom kvalifikácie vyučovania cudzích jazykov na prvom stupni ZŠ. Mám vyštudovanú vysokú školu v Trnave, Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie, získala som titul Mgr. Učím na základnej škole, som triedna učiteľka a pridelili mi aj učenie anglického jazyka. Zatiaľ ho učím nekvalifikovane, a chcela by som, aby som bola kvalifikovaná na vyučovanie predmetu Anglický jazyk pre 1. stupeň základnej školy. Budem mi platiť inovačné vzdelávanie, ktoré ponúka v súčasnosti Nadácia Aspekt, jazyková škola v Nitre? Názov predmetu je Anglický jazyk pre učiteľov ZŠ a MŠ - alebo je potrebné aby som si urobila rozširujúce štúdium na vysokej škole. Ďakujem Vám za informáciu

Grindqueen
Riaditeľka v materskej skole

Dobrý deň, potrebovala by som poradit. Chcela by som pracovat ako riaditelka v sukromnej materskej skole (ktoru vlastnim, t.j. som zriadovatelka), mám vystudovanu TUKE-Letecku fakultu, manažersky odbor-2.stupeň (Ing.). Ake su minimalne kvalifikacne poziadavky na poziciu riaditelky MŠ? Postacovalo by si dorobit dvojrocne studium na strednej odbornej skole- Učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo(7649 N )? Dakujem za odpoved.

Maria Pavlikova
Riaditeľka v materskej skole

Kvalifikačné požiadavky pre riaditeľku materskej školy sú uvedené v § 39 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. Vzdelanie, ktoré uvádzate - učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo je požadovaným vzdelaním. Po nástupe do materskej školy sa uplatní § 83 ods. 1 a ods. 4 zákona č. 138/2019 Z. z. Musíte absolvovať adaptačné vzdelávanie a po jeho úspešnom ukončení Vás zaradia v súlade s § 29 ods. 2 písm. a) uvedeného zákona do kariérového samostatná učiteľka. V tomto kariérovom stupni musíte byť v súlade s § 30 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/0019 Z. z. zaradená po dobu piatich rokoch a následne vykonať prvú atestáciu a potom sa môžete uchádzať o funkciu riaditeľky materskej školy.

Maria Pavlikova
Kvalifikácia

Kvalifikačné predpoklady pre učiteľov materských škôl sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, I. časť. Na základe uvedeného vzdelania nespĺňate kvalifikačné predpoklady pre učiteľku materskej školy.

Gabriela104
Kvalifikácia pre výučbu v materskej škole

Dobrý deň, vyštudovala som Andragogiku (vzdelávanie dospelých) ukončenie bakalárskym titulom a následne som študovala mediáčnú a probačnú prácu ukončenú magisterským titulom. Takže mám magisterský titul no nie v pedagogickom odbore. Ak by som chcela pracovať v materskej škole stačí mi urobiť si po maturitné štúdium v odbore učiteľ materskej škole na strednej pedagogickej škole, alebo je potrebné pedagogické minimum. Ďakujem

Maria Pavlikova
Kvalifikácia pre výučbu v materskej škole

Neviem, čo je podľa Vás pedagogické minimum, ale ak máte na mysli doplňujúce pedagogické štúdium, tak to je základný predpoklad, aby ste mali pedagogické vzdelanie. Kvalifikáciu pre učiteľku materskej školy ním nezískate. Následne musíte absolvovať aj rozširujúce štúdium. Pomaturitným štúdiom na strednej pedagogickej škole pre učiteľky materských škôl získate požadovaný kvalifikačný predpoklad na úrovni úplného stredného odborného vzdelania.

Ada21
Roširujúce štúdium

Dobrý deň,
rada by som si doplnila rozširujúce štúdium Špeciálna pedagogika. Pracujem ako učiteľka v MŠ a vyštudovala som Bc. Predškolská a elementárna pedagogika a Mgr. Učiteľstvo technických predmetov-št. odbor-Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy. Rada by som vedela, že ak si doplním rozširujúce štúdium na VŠ -Špeciálna pedagogika a budem učiť v špeciálnej triede MŠ či budem kvalifikovaná pre pozíciu učiteľka v špeciálnej triede v MŠ. Ďakujem.

Maria Pavlikova
Rozširujúce štúdium

Kvalifikačné predpoklady pre učiteľku špeciálnej materskej škole sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 2. diel, I. časť. Ste kvalifikovaná učiteľka materskej školy na úrovni vysokoškolského vzdelania prvého stupňa a po doplnení špeciálnopedagogickej spôsobilosti budete kvalifikovaná podľa bodu 3 oddiel B citovanej prílohy vyhlášky.

Janka111
Pedagogické minimum

Dobrý deň pani Pavlikova,

mám vyštudovanú strednú odbornú školu ekonomickú. Niekoľko rokov pracujem ako účtovnícka, ale práca ma už nenapĺňa. Chcela by som začať pracovať v materskej škole ako učiteľka. Preto sa chcem opýtať aké sú možnosti? Či mi stačí spravit si pedagogické minimum ( pod čím ja rozumiem 2 roky štúdia) alebo či mám začať študovať externe aspoň Bc. na pedagogickej vysokej škole?

Za odpoved vopred ďakujem.

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum

Kvalifikáciu na vyučovanie v materskej škole získate dvojročným nadstavbovým štúdiom pre učiteľky materskej školy. Keďže sa jedná o prvý nástup v školstve, budete zaradená do adaptačného vzdelávania ako začínajúca učiteľka do 4. platovej triedy a po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania do 5. platovej triedy ako samostatná učiteľka až do doby štyroch rokov. Počas tohto obdobia ste povinná získať kvalifikáciu na učiteľku materskej školy v súlade s § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. Ak sa rozhodnete absolvovať vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, zaraďovanie bude rovnaké až do doby ukončenia štúdia, kedy Vás preradia do 6. platovej triedy.