31 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
danka2108@azet.sk
atestácie

Dobrý deň,

v januári budem mať 5 rokov a 118 dní praxe chcem sa spýtať, keby som si chcela začať robiť atestáciu či už by som mohla. Ak je uvádzané že 5 rokov musím byť samostatný pedagogický zamestnanec. Čiže, ak som prvý rok svojej praxe končila adaptačné vzdelávanie môžem až po 6 rokoch začať atestáciu ?

Za odpoveď ďakujem

Maria Pavlikova
Atestácie

Po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania Vás zaradili do kariérového stupňa samostatný pedagogický zamestnanec a vystavili nové oznámenie o výške a zložení funkčného platu. Pozrite si dátum odkedy to bolo a po piatich rokoch tohto zaradenia môžete vykonať prvú atestáciu. Prihlásiť sa môžete skôr, aby prebehol proces schvaľovania atestačného portfólia a pod.

danka2108@azet.sk
atestácie

protokol o ukončení adaptačného vzdelávania mám ku dňu 27.6.2019. Lenže 2 roky praxe mi boli priznané z toho, že som počas doktorandského štúdia tretieho stupňa vykonávala pdg. činnosť. Ráta sa aj to ?

Maria Pavlikova
Atestácia

Je rozdiel prax pre zvýšenie platovej tarify a zaradenie do kariérového stupňa samostatný pedagogický zamestnanec. Musíte mať platový dekrét ako samostatný. Máte absolvované doktorandské štúdium ?

danka2108@azet.sk
Atestácie

Áno na doktorandské štúdium som nastúpila hneď po ukončení Mgr. Od septembra 2015 a končila som 31.8.2018

Maria Pavlikova
Atestácie

V kariérovom stupni samostatný pedagogický zamestnanec nie ste päť rokov, tak na vykonanie atestácie Vás nepríjmu. Skúste konzultovať s riaditeľom školy novelizovaný § 30 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z.

Mario
Atestácie

Dobrý deň p. Pavlikova, chcel by som Vás poprosiť o názor, že čo sa podľa § 30 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. považuje za "pôsobenie na vysokej škole ". Daný zákon pozná pojem "zamestnanec vysokej školy" (napr. § 62 ods. 3 písm. a, zákona č. 138/2019 Z. z.), ktorý ale v § 30 nepoužíva. Je možné za "pôsobenie" považovať aj vykonávanie pedagogickej činnosti alebo inej odbornej činnosti súvisiacej s pedagogickou činnosťou podľa § 54 ods. 11 zákona č. 131/2002 Z. z.? (uvedené spolu s ďalšími činnosťami na VŠ v dodatku k diplomu PhD.)
Aktuálne pôsobím ako učiteľ na strednej škole (vyučujem predmety svojej aprobácie).
Vzdelanie: I. a II.st. VŠ- odbor: učiteľstvo akademických predmetov, program: učiteľstvo biológie a chémie, III. st. VŠ- odbor: učiteľstvo a pedagogické vedy, program: teória biologického vzdelávania. Absolvoval som aj adaptačné vzdelávanie, som zaradený v kariérovom stupni samostatný pedagogický zamestnanec. Za vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

danka2108@azet.sk
Atestácie

Ok ďakujem pekne za usmernenie

Maria Pavlikova
Atestácie

Splnenie kvalifikačných predpokladov pedagogických zamestnancov posudzuje v súlade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. zamestnávateľ. Pedagogický zamestnanec predkladá príslušné doklady podľa § 14 ods. 3 a ods. 4 uvedeného zákona. Zamestnávateľ posúdi Vaše pôsobenie na vysokej škole v prípade, ak by zvažoval pri Vašom zaradení uplatniť § 30 ods. 3 zákona. Ja nie som kompetentná vykladať význam slovných spojení v danom zákone.

Mario
Atestácie

Ďakujem za odpoveď.

katkast
Preradenie do vyssej platovej triedy po 2.atestacii

Dobry vecer, p. Pavlikova,
Rada by som vedela priebeh presunu do vyssej platovej triedy po vykonani 2.atestacie.
1.atestaciu som vykonala 23.11.2015, 2.atestaciu 4.12.2020, avsak prihlasku na atestaciu som aj s atest. pracou podala este v auguste 2019.
Od aprila 2019 som bola na MD, teraz vo februari nastupujem naspat do prace z RD.
Kedy budem mat narok na uznanie 2.atestacie, ked som bola na MD a RD? Je potrebne "odpracovat v skole" 5 rokov po priznani 1.atestacie, alebo sa do tohto obdobia rata aj MD? Ako to vlastne je?
Dakujem za odpoved.
Katarina

Maria Pavlikova
Preradenie do vyššej platovej triedy po druhej atestácii

Prvú atestáciu ste vykonali 23. 11. 2015, druhú atestáciu 4. 12. 2020. Keďže ste splnili podmienku piatich rokov zaradenia do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s prvou atestáciou, tak Vás od 5. 12. 2020 zaradili do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s druhou atestáciou. Takéto zaradenie Vám prislúchalo bez ohľadu na to, či ste boli na materskej dovolenke. Zamestnávateľ bol povinný vystaviť nové oznámenie o výške a zložení funkčného platu za podmienky, že ste osvedčenie o vykonaní druhej atestácii zamestnávateľovi aj preložili. Po vykonaní druhej atestácie Vám ostali aj kredity a máte vyplácaný príplatok za profesijný rozvoj podľa § 32g zákona č. 553/2003 Z. z. až do 31. 8. 2026.

MáriaMur
uznanie atestácie

Dobrý deň,
v roku 2006 som ukončila štúdium na Strednej pedagogickej škole - učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo. V r. 2015 som ukončila bakalárske štúdium v odbore Predškolská a elementárna pedagogika a v r. 2018 som si spravila 1. atestáciu k danému vysokoškolskému vzdelaniu. V r. 2021 som ukončila magisterské štúdium v odbore učiteľstvo a pedagogické vedy. Som zaradená do 8. platovej triedy, s tým, že sa mi 1. atestácia z r. 2018 priznala. Je to v poriadku? Môžem si v r. 2023 (čo je 5 rokov po 1. atestácii) vykonať 2. atestáciu, aby som postúpila do 9. platovej triedy? Alebo si musím znovu urobiť najprv 1. atestáciu k mgr? Veľmi pekne ďakujem za radu.

Maria Pavlikova
Uznanie atestácie

V súlade s § 60 ods. 4 zákona č. 138/2019 Z. z. vykonaná atestácia platí pre príslušnú kategóriu a príslušný stupeň vzdelania pedagogického zamestnanca, v ktorom atestáciu vykonal. Vykonanú atestáciu Vám mali po absolvovaní vysokoškolského vzdelania druhého stupňa odňať a zaradiť Vás do 7. platovej triedy ako samostatný pedagogický zamestnanec. Nie som si istá, či v tomto zaradení musíte byť 5 rokov, či by sa Vám nemohlo nejako zohľadniť aj predošlé zaradenie. Spýtajte sa na MŠVVaŠ SR. Ale 8. platová trieda Vám nepatrí. Musíte vykonať obe atestácie, ak chcete postúpiť v kariérovom stupni.

MáriaMur
Uznanie atestacie

Veľmi pekne Vám ďakujem za radu a ochotu.

Laura W.
Zvýšenie platovej triedy

Dobrý deň,
mám ukončené VŠ vzdelanie III. stupňa (doktorát) a učím na základnej umeleckej škole od 2.9. 2014.
V máji 2018 mi bola uznaná 1. atestácia.
Momentálne som zaradená do platovej triedy 8 a rada by som sa spýtala, za akých podmienok je možné zaradenie do vyššej platovej triedy.
Zohľadňuje sa počet odučených rokov alebo je potrebné získať 2. atestáciu? Aký je postup pre získanie 2. atestácie?
Srdečná vďaka.

Maria Pavlikova
Zvýšenie platovej triedy

Dobrý deň,
zaradenie do vyššej platovej triedy je možné na základe vykonanej druhej atestácie, ale aj na základe vysokoškolského vzdelania tretieho stupňa. Na základe odučených rokov Vám priznávajú percentá na zvýšenie platovej tarify, ale nie druhú atestáciu. Na základe čoho Vám bola uznaná prvá atestácia ?

Laura W.
Zvýšenie platovej triedy

Dobrý deň, 1. atestácia mi vraj bola uznaná na základe ukončenia III. stupňa VŠ.
Viete ma, prosím, informovať, ako mám ďalej postupovať, ak mám záujem o zaradenie do vyššej platovej triedy?
Srdečná vďaka.

Maria Pavlikova
Zvýšenie platovej triedy

Dobrý deň,
veľmi zle sa odpovedá bez vstupných informácií. Vraj Vám uznali prvú atestáciu, to mne nič nehovorí. Podmienky na zaradenie do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s druhou atestáciou sú uvedené v § 30 ods. 2 zákona č. 138/2019 Z. z.

andyab
Uznanie 2.atestácia podľa § 30, (5)

Dobrý deň.
Môže mi riaditeľka uznať podľa novelizovaného zákona 2.atestáciu ak spĺňam predpoklady podľa § 30
(5), a), doteraz som učil TŠV, ale tento školský rok TŠV neučím ?

Maria Pavlikova
Uznanie 2.atestácia podľa § 30, (5)

Dobrý deň,
i napriek tomu, že spĺňate kvalifikačné predpoklady, ak neučíte predmety svojej aprobácie, ste zaradená v 6. platovej triede. Zamestnávateľ zrejme nemôže uplatniť § 30 ods. 5 zákona č. 138/2019 Z. z.

andyab
Aprobacia

Dobry den.
Aprobaciu mam TSV a INF, len tento rok ucim iba INF, nakolko mam znizeny PU.
Ako je to v tomto pripade

Dodo442091
Pedagogický zamestnanec s druhou atestáciou

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať a požiadať o radu. Som samostatný pedagogický zamestnanec 5 rokov a 9 rokov som hrával najvyššie súťaže doma i v zahraničí, mám to potvrdené aj príslušným športovým zväzom a tým pádom spĺňam podmienky zákona 138/2022 Z.z § 30 ods. 5. Môže ma riaditeľ zaradiť ako pedagogického zamestnanca s druhou atestáciou aj bez prvej atestácie?

Vopred ďakujem za odpoveď

Maria Pavlikova
Pedagogický zamestnanec s druhou atestáciou

Dobrý deň,
ak spĺňate podmienky uvedené v § 30 ods. 5 zákona č. 138/2019 Z. z., riaditeľ Vás môže zaradiť do kariérového stupňa učiteľ s druhou atestáciou aj bez vykonania prvej atestácie. Podotýkam, že môže zaradiť, nie je napísané, že zaradí.

Denisa Čechova
uznanie atestácie

Dobrý deň,
atestáciu som vykonala podľa § 50 zákona č. 317/2009 Z. z. (pričom na osvedčení mám uvedený rok 2020 - aj keď som atestáciu vykonala podľa "starého" kreditového systému kedy nebola podmienka o 5 ročnej praxi samostatného pedagogického zamestnanca). Ako samostatný pedagogický zamestnanec som pracovala rok, následne som bola preradená v rámci tej istej školy ako samostatný odborný zamestnanec. Teraz som opäť v tej istej škole od 09/2023 zaradená ako samostatný pedagogický zamestnanec. Môžu mi teda uznať atestáciu?

Vopred ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
uznanie atestácie

Dobrý deň,
ak nemáte splnenú podmienku podľa § 30 v záhlaví, tak podľa ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. tak atestáciu vykonanú v roku 2020 Vám uznať nemôžu.

Jozeff
2. atestácia

Dobrý deň, prosím Vás o radu ohľadom novelizácie.
Zákon č. 138/2019 Z. z. § 30 ods. 1 písmeno e)
najmenej tri roky úspešne pôsobil v reprezentácii...

Ak som učiteľ s 1. atestáciou na uznanie 2. atestácie mi stačia 3 roky alebo potrebujem 7 rokov ako reprezentant/ tréner najvyššej úrovne ?

Ďakujem

Maria Pavlikova
2. atestácia

Dobrý de§,
§ 30 ods. 1, písm. e) zákona č. 138/2019 Z. z. pojednáva o podmienkach zaradenia pedagogického zamestnanca, ktorý je zaradený v karíérovom stupni samostatný do kariérového stupňa pedagogický zamestnanca s prvou atestáciou. Vy uvádzate, že ste už teraz zaradený do kariérového stupňa pedagogický zamestnane s prvou atestáciou. Na Vás sa vzťahuje § 30 ods. 2 písm. d) alebo ods. 5 uvedeného zákona, ak spĺňate tam uvedené podmienky.

Jozeff
2. atestácia

Ďakujem.
Ak to teda správne chápem na to aby mi bola udelená 2. atestácia potrebujem buď:
a)podľa odseku 2 písm. d) ak budem v kategórii učiteľ s 1. atestáciou 5 rokov a 5 rokov reprezentant;
b) podľa odseku 5 - riaditeľ môže udeliť ale neberie ohľad na počet rokov praxe ako učiteľ s 1.atestáciou ale musím mať 7 rokov ako reprezentant;
a rozhodujúce je teda koľko rokov mám za sebou ako reprezentant/tréner či 5 alebo 7 rokov.

Ďakujem

evka4
1. atestácia

Dobrý deň, p. Pavlíková,
v súčasnej dobe pracujem na vytvorení atestačného portfólia (1.atestácia). Štandardne pracujem na 2.stupni ZŠ, avšak tento školský rok som triedna učiteľka na 1.stupni (4.ročník), kde učím predmety svojej aprobácie + časť úväzku mám na 2.stupni. Chcela by som sa informovať, či môžem do atestačného portfólia použiť materiály, ktoré súvisia s výkonom môjho povolania na 1.stupni? Alebo to nie je možné a nakoľko som učiteľ pre 2. stupeň, do atestačného portfólia môžem použiť len materiály súvisiace s 2.stupňom?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
1. atestácia

Dobrý deň,
na Vašu otázku neviem a nie som ani kompetentná odpovedať. Musíte to konzultovať s atestačnou organizáciou, či a čo Vám uznajú. Nebudú sa riadiť mojim názorom.