16 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
PaM5
kvalifikačné predpoklady zástupca riaditeľa

Dobrý deň.
Toho času sú na našej škole personálne zmeny vo vedení. Prosím aké musia byť kvalifikačné predpoklady pre zástupcu riaditeľa školy. Vo vyhláške 1/2020 som sa nikde nedočítala kvalifikačné predpoklady pre riaditeľa školy a zástupcu školy.
Ďakujem.

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady zástupca riaditeľa

Kvalifikačné predpoklady pre riaditeľa školy a zástupcu riaditeľa školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. v jednotlivých prílohách. Nie sú vyčlenené zvlášť pre riaditeľa školy alebo zástupcu riaditeľa školy. Riaditeľ základnej školy musí byť v prvom rade učiteľ a jeho kvalifikačné predpoklady sa odvíjajú od toho, aký predmet učí alebo by mal učiť. Riaditeľ školy a zástupca riaditeľa školy sú v súlade s § 39 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. vedúcimi zamestnancami a v súlade s § 39 ods. 3 uvedeného zákona okrem kvalifikačných predpokladov musia mať vykonanú prvú atestáciu Riaditeľom školy môže byť slovenčinár rovnako ako fyzikár a musí spĺňať kvalifikačné predpoklady na vyučovanie svojich predmetov.

PaM5
Kvalifikačné predpoklady zástupca riaditeľa

Ďakujem za odpoveď a ešte jedna doplňujúca otázka, v prípade, že záujemca o miesto zástupcu riaditeľa nemá prvú atestáciu, ale ostatné požiadavky spĺňa, je možné ho do stanovenej vedúcej pozície prijať s podmienkou dodatočného vykonania prvej atestácie?

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady zástupca riaditeľa

Podmienka vykonanej atestácie pre vedúcich zamestnancov je daná zákonom, tak ako som to uviedla v predchádzajúcej odpovedi.. Nie je žiadna výnimka. Ktoré ostatné požiadavky spĺňa. Snáď nemyslíte vysokoškolské vzdelanie.

lubko161990
KVALIFIKAČNÉ PREDPOKLADY ZÁSTUPCA RIADITEĽA

Dobrý deň,

ešte mám podotázku ku tejto debate:
Podmienka vykonanej atestácie pre vedúcich zamestnancov je daná zákonom - čo keď nemá atestáciu, ale má vysokoškolské vzdelanie 3 stupňa PhD. To by malo mať funkciu náhrady atestácie..,tak?

ďakujem

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady zástupca riaditeľa

Ak má kandidát na funkciu riaditeľa školy vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa a uplatnil sa u neho § 30 ods. 1 písm. c) zákona č. 138/2019 Z. z., spĺňa podmienku podľa § 39 ods. 3 písm. b) uvedeného zákona, môže kandidovať na funkciu riaditeľa školy. V podstate to znamená, že je zaradený ako učiteľ s prvou atestáciou.

Juraj Gregor
Kvalifikačné predpoklady zástupca riaditeľa - novelizácia

Dobrý deň pani Pavlíková,
rozumiem tomu dobre, že po novelizácii zákona č. 138/2019 s platnosťou od 1. 1. 2022 stačí pre výkon činnosti vedúceho pedagogického zamestnanca mať absolvované predpísané funkčné vzdelávanie, byť samostatným pedagogickým zamestnancom a spĺňať kvalifikačné predpoklady?

V praxi to znamená, že pokiaľ by som chcel menovať zástupcu riaditeľa školy, ešte pred menovaním musí mať absolvované funkčné vzdelávanie a nemusí mať vykonanú prvú atestáciu? Vopred vďaka za Vašu pomoc.

nina ondrikova
zaradenie

Dobrý den, prosím o pomoc. Samostatný učiteľ druhého stupňa základnej školy v triedach a školách pre žiakov so zdravotným znevýhodnením je zaradený v triede 2? dakujem pekne

Maria Pavlikova
Zaradenie

V § 5a ods. 2 zákona č. 553/2003 Z. z. je uvedené, že do pracovnej triedy dva sa zaradí aj pedagogický zamestnanec, ktorý vykonáva pedagogickú činnosť v špeciálnej škole, špeciálnej triede, špeciálnom výchovnom zariadení alebo v školskom výchovno-vzdelávacom zariadení pre deti so zdravotným znevýhodnením. Ak ste takéto zariadenie, pracovná trieda dva pedagogickým zamestnancom patrí.

Maria Pavlikova
Zaradenie

V § 5a ods. 2 zákona č. 553/2003 Z. z. je uvedené, že do pracovnej triedy dva sa zaradí aj pedagogický zamestnanec, ktorý vykonáva pedagogickú činnosť v špeciálnej škole, špeciálnej triede, špeciálnom výchovnom zariadení alebo v školskom výchovno-vzdelávacom zariadení pre deti so zdravotným znevýhodnením. Ak ste takéto zariadenie, pracovná trieda dva pedagogickým zamestnancom patrí.

Eliska S
zastupca riaditela

Dobry vecer, rada by som sa informovala o pozicii zastupkyne riaditela SŠ. Pracujem na strednej skole ako nepedagogicky zamestnanec v odbore, ktory som priamo vystudovala. Aktualne som dostala ponuku na zastupkynu riaditela, mam vystudovany 3. stupen VŠ vzdelania v adekvatnom odbore, ktory by som na skole aj vedela vyucovať. 3. stupen VŠ vzdelania nahradza 1. atestaciu, avsak mam pedagogicku prax 3r iba na vysokej skole, nie na strednej. Mozem byt teda prijata na zastupkynu riaditela na strednej skole? Ak ano do ktorej platovej triedy by som po spravnosti mala byt zaradena? Pytam sa preto, nakolko p. riaditel si nie je isty, ci ma vie prijat na tuto poziciu pokial som predtym neucila na strednej skole, cize nemam adaptacne vzdelavanie, avsak mam 1. atestaciu. Ako to teda prosim je?
Vopred dakujem za odpoved.

Maria Pavlikova
zastupca riaditela

Nepíšete aké máte vzdelanie a ktoré predmety by ste vyučovali ani nič podstatné, aby som Vám vedela odpovedať. Zákon č. 138/2019 Z. z. neumožňuje začínajúceho pedagogického zamestnanca ustanoviť do funkcie vedúceho zamestnanca.

Eliska S
Zastupkyna riaditela - doplnenie informacii

Mam 3.stupen VŠ vzdelania z marketingovej komunikacie, pedagogicku prax 3r mam vo vyucovani predmetov vseobecna ekonomicka teoria, krizovy manazmen, riadenie ludskych zdrojov a personalny marketing, ktore som vyucovala na vysokej skole a mam od toho aj potvrdenie z univerzity P. riaditel mi chce ponuknut miesto zastupkyne riaditela s tym, ze by som samozrejme musela aj ucit 5h tyzdenne predmety ekonomicky zamerane, ale aj marketingovo, comu zodpoveda aj moje vzdelanie. Ked 3.stupen VS vzdelania nahradza 1.atestaciu je mozne aby ma teda zaradil ako zastupkynu riaditela? Dakujem vopred za odpoved

Maria Pavlikova
Zastupkyna riaditela - doplnenie informacii

Kvalifikačné predpoklady pre učiteľov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, v jednotlivých častiach. V súlade s § 11 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. kvalifikačným predpokladom pre učiteľa strednej školy je vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Predpokladám, že spĺňate kvalifikačné predpoklady, teda máte učiteľské vzdelanie alebo neučiteľské vzdelanie doplnené o doplňujúce pedagogické štúdium. Vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa nahrádza prvú atestáciu, ale za určitých podmienok. Stále mi nie je jasné, do ktorej platovej triedy ste zradená a na základe ktorého paragrafu zákona č. 138/2019 Z. z. Koľko rokov (presne) ste pôsobili na vysokej škole a na akej pozícii ?

Katka1212
Riaditeľ základnej školy

Dobrý deň. Mám vyštudovanú vysokú školu - Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy , rigoróznu skúšku v odbore Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy a taktiež aj prvú atestáciu. V súčasnosti som študentkou rozširujúceho študia učiteľstvo pre primárne vzdelávanie na Prešovskej univerzite.
Chcela by som sa informovať, či by som mohla byť riaditeľkou základnej školy?

Maria Pavlikova
Riaditeľ základnej školy

Dobrý deň,
v súlade s § 39 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. činnosť vedúceho pedagogického zamestnanca môže vykonávať ten, kto spĺňa a) kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti v príslušnej kategórii a podkategórii pedagogického zamestnanca, b) podmienky zaradenie do kariérového stupňa samostatný pedagogický zamestnanec a podmienky získania profesijných kompetencií potrebných na výkon činnosti vedúceho pedagogického zamestnanca. V súčasnosti nespĺňate predpoklad uvedený v bode a), takže riaditeľkou základnej školy nemôžete byť.