10 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Henrieta74
PRÍPLATOK ZA PROFESIJNÝ ROZVOJ

Pekný deň pani Pavlíková,

obraciam sa na Vás so žiadosťou o posúdenie nároku na príplatok za profesijný rozvoj.

Pani učiteľka pracovala od r. 2010 do 31.8.2019 na Základnej škole a poberala kreditový príplatok.

Na našu Základnú školu nastúpila v rámci Projektu ako asistent učiteľa od 1.9.2019 a príplatok za profesijný rozvoj nepoberala. Zrejme z nevedomosti o tento príplatok v zaradení asistenta učiteľa ani nepožiadala.
Od 1.9.2020 však pracuje ako učiteľka a požiadala o priznanie príplatku za profesijný rozvoj. Je možné po tomto čase jej ho uznať a vyplácať do 31.08.2026?

Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Príplatok za profesijný rozvoj

Z Vašej otázky je zrejmé, že niekto niečo zanedbal. Myslím, že by ste mali príplatok za profesijný rozvoj podľa § 32g zákona č. 553/2003 Z. z. začať vyplácať čo najskôr, ak ho nebudete aj doplácať. Na základe čoho jej ho chcete vyplácať. Samotná žiadosť nestačí. Na stránke MŠVVvaŠ SR je od minulého roku metodická pomôcka k vyplácaniu príplatku za profesijný rozvoj, ktorá je určená pre všetky školy.

Marhri
Kvalifikacia ucitel anglictiny

Dobry den, chcela by som Vas poziadat o radu. Vystudovala som BA Journalism a MSc. International Management v Anglicku. Takisto som absolvovala jednorocne studium vyucovania anglickeho jazyka ktore bolo ukonvene ziskanim certifikatu TEFL (Teaching English as a Foreign Language) na verejnej univerzite v anglicku. Momentalne pracujem ako danovy poradca, z rodinnych dôvodov by som sa chcela rekvalifikovat na povolanie ucitela anglictiny na zakladnej skole. Je moje vzdelanie postacujuce? Vopred dakujem za odpoved.

Maria Pavlikova
Kvalifikácia učiteľ angličtiny

Doklady o dosiahnutom vzdelaní v zahraničí zašlite na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní, kde posúdia zhodu Vášho vzdelania so vzdelaním na Slovensku a na základe ich rozhodnutia zistíte, či ste kvalifikovaná na vyučovanie anglického jazyka na základnej škole.

Simnova
Príplatok za profesijný rozvoj

Dobrý deň, p. Pavliková,

PZ poberal príplatok za profesijný rozvoj vo výške 6% od 1.9.2019. Teraz absolvoval jazykovú skúšku z anglického jazyka, za čo mu patrí príplatok za profesijný rozvoj vo výške 12%.

Ako sa mu bude vyplácať príplatok za profesijný rozvoj?

- 6% pôvodný príplatok za PR + 6% z druhého príplatku za PR (keďže môže byť maximálne 12%)?

- alebo spolu 12% a v priznaní príplatku sa uvedie spolu z čoho sa skladá tento príplatok (koľko % je podľa ktorého paragrafu)?

Ďakujem za odpoveď.

M. Simnova.

Maria Pavlikova
Príplatok za profesijný rozvoj

Váš pedagogický zamestnanec poberá príplatok za profesijný rozvoj podľa § 32g zákona č. 553/2003 Z. z. vo výške 6 % a môže poberať ešte príplatok za profesijný rozvoj podľa § 14e uvedeného zákona vo výške 6 %. Keďže príplatok za vykonanie štátnej jazykovej skúšky je stanovený vo výške 12 %, toto si nemôžete prispôsobovať a deliť, príplatok za štátnu jazykovú skúšku do 31. 8. 2026 nepriznáte a nebudete ho vyplácať.

Anna Bérešová
Príplatok za profesijný rozvoj

Dobrý deň,
chcela by som sa informovať ohľadom príplatku za profesijný rozvoj.

Pracujem ako asistentka učiteľa na ZŠ od roku 2018. Od roku 2020 som začala študovať na Univerzite Komenského - Rozširujúce štúdium učiteľstva biológie, ktoré som ukončila 08/2022.

Požiadala som si o príplatok za profesijný rozvoj za rozširujúce štúdium, ktoré mi však riaditeľka školy zamietla. Uviedla dôvod, že ako asistent na ZŠ sa na mňa príplatok za profesijný rozvoj netýka, pretože pracujem cez projekt. Príplatok by mi uznali len ak by som pracovala ako učiteľka.

Mam však informácie, že príplatok sa vzťahuje na všetkých pedagogických zamestnancov, vrátane asistentov učiteľa.

Na Ministerstve mi po telefonickom dohovore pán povedal, že projekt nijak nevplýva na vyplatenie príplatku.

Prosím o vysvetlenie, pripadne pomoc, kde sa môžem obrátiť.
A či mám nárok na príplatok.
Veľmi pekne ďakujem za pomoc.

Maria Pavlikova
Príplatok za profesijný rozvoj

Ak Vám na ministerstve povedali, že projekt nevplýva na vyplatenie príplatku, tak ja sa s týmto názorom stotožňujem. Zákon č. 553/2003 Z. z. neobmedzuje vyplácanie príplatku za profesijný rozvoj ani na projekt, ani na kategóriu pedagogického zamestnanca. Obrátiť sa musíte na zamestnávateľa, nikto iný Vám príplatok za profesijný rozvoj vyplácať nebude.

Ľudmila Slávková
Príplatok za profesijný rozvoj

Dobrý deň pani Pavlíková, prosím Vás o vysvetlenie. Ide o asistentku učiteľa, ktorá nastúpila v 9/22 a priniesla doklad o ukončení rozširujúceho vzdelania biológie v 9/22. Musí jej škola priznať príplatok za profesijný rozvoj za rozširujúce štúdium, ak jej ho neschválila a ani ho na pozícii asistentky nepotrebuje? Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Príplatok za profesijný rozvoj

V § 14e - príplatok za profesijný rozvoj zákona č. 553/2003 Z. z. žiadne obmedzenia pri jeho uznávaní nie sú. Jedine, že sa nevypláca začínajúcemu pedagogickému zamestnancovi a nekvalifikovanému zamestnancovi, Vaša asistentka má pravdepodobne vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, teda je kvalifikovaná. Príplatok za rozširujúce štúdium by jej mal patriť.