44 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Júlia Mihaliková
Asistent učiteľa - platová trieda

Dobrý deň,

mám na Vás otázku. Pracujem ako asistentka učiteľa na ZŠ. Ukončenú VŠ ( Mgr.) mám nepedagogického smeru, konkrétne v odbore Trh a kvalita potravín (UVLF). Momentálne študujem 2-ročné pomaturitné štúdium: učiteľstvo MŠ a vychovávateľstvo.
Na škole, kde pracujem, som už úspešne ukončila adaptačné vzdelávanie. Mám nárok prejsť do vyššej platovej triedy alebo musím mať urobené DPŠ na nejakej vysokej škole ( moja škola túto možnosť neposkytovala) ? Nestačí dorobiť maturitu ? Na internete som našla toto :

Pedagogický asistent spĺňa kvalifikačné predpoklady na úrovni vysokoškolského vzdelania prvého stupňa, ak absolvoval vysokoškolské štúdium prvého stupňa:
6. v neučiteľských študijných programoch a doplnenie pedagogickej spôsobilosti.

To "doplnenie pedagogickej spôsobilosti" je ukončenie maturity alebo čo musím mať vyštudované, prípadne doplnené, aby som bola v 6 triede?

Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Asistent učiteľa - platová trieda

Našli ste to správne, ale nie je to Váš prípad. Keďže Vaša vysoká škola neposkytuje doplňujúce pedagogické vzdelanie, pravdepodobne nemá pedagogickú fakultu. Rozhodli ste sa študovať dvojročné pomaturitné štúdium učiteľstvo MŠ a vychovávateľstvo. Týmto vzdelaním získate kvalifikačný predpoklad na činnosť pedagogického asistenta. Nepíšete, v ktorej platovej triede ste zaradená, mali by ste byť v piatej platovej triede s podmienkou podľa § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. získať kvalifikačný predpoklad do štyroch rokov od nástupu do prvého pracovného pomeru v školstve. V piatej platovej triede budete aj po ukončení uvedeného vzdelania. Kvalifikačné predpoklady pre pedagogických asistentov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 6. Aby ste postúpili do 6. platovej triedy musíte absolvovať niektoré zo vzdelaní tam uvedené. Keďže na Vašej vysokej škole nezískate DPŠ, momentálne vzdelanie, ktoré ukončíte je pre Vás najvhodnejšie.

Anna Vallová Po...
Plat a podmienky

Dobry den dostala som ponuku asistent ucitela pre dievcatko 2rocnik ivazok je od statu na 70% nie cez projekty, teraz som s toho zmatena ze wko to bude sjrz dovolenku w všetko, treba nadrabat vsetky prazdniny a teda aky bude moj pracovny cas citat ze v skole je asustent pi dobu prace s dietatom, a teda mam pedagogicku stednu skolu vysku 1stupen no socialnu pracu a mala som pred mayerskou 6tu triedu ked som pracovala v skolstve, teraz budem mat zasa 6tu triedu teda 70% z toho mam ukoncene adaptacne, dakujem, pan riaditel mi vysvetlil vsetko no nechapem romu bolo to cez telefon, dakujem za odpved

Anna Vallová Po...
Platova trieda

Dobry deň teda asistent učiteľa 5 plastová trieda,,aj po ukončení adaptacneho, ktoré mám, plus 5rokov praxe, a teda 70% uvazok sa mi rata z 23hodin podla ucitela dakujem, statny asistent nie projekt

Lela
Platová trieda

Dobrý deň, mám ukončené Mgr. štúdium Sociálnej práce s deťmi a mládežou a pomaturitné štúdium učiteľstvo pre materské školy a vychovavatelstvo. Teraz som ukončila adaptačné vzdelávanie. Pracujem ako učiteľka v mš. Rozmýšľam o štúdiu špeciálnej pedagogiky. Ak budem mať Bc. Posunie ma to v platovej triede alebo na to treba iné vzdelávanie? Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Platová trieda

Ako učiteľka materskej školy ste kvalifikovaná na úrovni stredného odborného vzdelania. S ohľadom na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa ste zaradená ste v 6. platovej triede. Bakalárske vzdelanie a ani žiadne iné vzdelanie, ktoré nebude zamerané pre predškolskú pedagogiku Vás v platovej triede neposunie. Špeciálna pedagogika sa nevyžaduje v bežnej materskej škole a v špeciálnej materskej škole je potrebná, ale platovú triedu to nezvýši.

Zlatica 25
Platová trieda

Dobrý deň, mám ukončené magisterské štúdium - učiteľstvo pre 1. - 4. ročník základnej školy, rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky pre žiakov s mentálnym postihnutím a I. atestáciu v danom odbore, mám 15- ročnú prax ako učiteľka žiakov so ŠVVP. Do akej platovej triedy by som mala byť zaradená ako pedagogický asistent, ďakujem za informáciu.

Maria Pavlikova
Platová trieda

Pedagogický asistent, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady sa zaradí do 6. platovej triedy. V súlade s § 11 ods. 1 písm. d) zákona č. 138/2019 Z. z. na činnosť pedagogického asistenta vyžadovaným stupňom vzdelania je úplné stredné odborné vzdelania alebo vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa. Na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa ani na atestácie sa neprihliada.

Re Kuklova
Uznanie praxe

Môžem uznať učiteľke MŠ prax v plnej výške ak pracovala ako riaditeľka detských jaslí a 2/3 ako odboroný garant v centre sociálnych služieb?

Maria Pavlikova
Uznanie praxe

V každej odpovedi na uznanie praxe píšem, že to máte mať konkrétne upravené v mzdovom poriadku. Sú to Vaše peniaze. Žiadna prax v inom rezorte nie je pedagogická prax. Ja by som jej ju nezapočítala v plnej výške.

Rad Ka
Doplnenie úväzku učiteľa.

Dobrý deň p. Pavlíková. Prosím môže riaditeľ školy uprednostniť učiť predmety (informatika,výtvarná výchova)učiteľom,ktorý je nekvalifikovany. Je ukončeny animátor voľného času. Pred kvalifikovaným učitelom,ktorý by si týmito predmetmi doplnil plný úväzok? Ďakujem za odpoveď.

Ma_
Pedagogický asistent

Dobrý deň, mám ukončený 1.st VV- Bc. v odbore Sociálna práca. A USO Učiteľstvo v MŠ a vychovávatelstvo. Pracujem ako pedagogická asistentka cez projekt POP 2. Mám byť zaradená v 5 alebo 6. tr.? Vďaka

Maria Pavlikova
Pedagogický asistent

Ak ste úspešne ukončili adaptačné vzdelávanie, máte byť zaradená ako pedagogický asistent v 5. platovej triede.

Ma_
Otázka

Ďakujem za odpoveď. Som samostatný PA
. A za akých podmienok by som mohla byť preradená do šestky? Vďaka.

Maria Pavlikova
Otázka

Do 6. platovej triedy sa zaradí pedagogický asistent, ktorý je kvalifikovaný na úrovni vysokoškolksého vzdelania prvého stupňa.

Zsolt Balog
Pedagogický asistent - Platová trieda

Dobrý deň,

Pracujem na ZŠ už 9 rokov ako samostatný pedagogický asistent. VŠ 1.stupňa (Bc.) mám ukončenú Učiteľstvo praktickej prípravy. Som zaradený do 5. platovej triedy. Otázkou je, či nemal by som byť v 6. platovej triedy?
Ďakujem

Maria Pavlikova
Pedagogický asistent - Platová trieda

Kvalifikačné predpoklady pre pedagogických asistentov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 6. Ak je Vaše vzdelanie učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy a Vy ste ho uviedli iba v skrátenej forme, aby ste boli kvalifikovaný pedagogický asistent, musíte absolvovať rozširujúci modul doplňujúceho pedagogického štúdia pre splnenie kvalifikačných predpokladov na výkon pracovnej činnosti v kategórii pedagogický asistent, a to podľa 7. bodu uvedenej prílohy. Na základe čoho ste zaradený ako samostatný pedagogický asistent, keď nespĺňate požadované vzdelanie. Patrí Vám 5. platová trieda.

Lubica16
Asistent učiteľa na strednej škole

Dobrý deň,
od 3.10.2022 sme prijali asistenta učiteľa, ktorý v roku 2021 odpracoval na ZŠ ako asistent učiteľa 37 dní, nezačal adaptačné vzdelávanie, do uzatvorenia PZ u nás bol evidovaný na ÚP. Inú pedagogickú prax nemá. Dosiahol VŠ vzdelanie I. stupňa - Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy. Na našej škole ho zaradíme do 5.platovej triedy a začne adaptačné vzdelávanie.
1. Má nárok na príplatok začínajúceho pedagogického zamestnanca (6%)?

Po skončení adaptačného vzdelávania bude stále zaradený v 5 PT a mal by začať rozširujúci modul DPŠ do 4 rokov.
2. Od akého roka sa budú počítať tie 4 roky: od r. 2021 - prvého zamestnania ako AU alebo od 2022?

3. Do 6 PT ho zaradíme po skončení roz. DPŠ a 5 rokov pedagogickej praxe?

Ďakujem

Maria Pavlikova
Asistent učiteľa na strednej škole

1. Váš pedagogický asistent má počas adaptačného vzdelávania nárok na príplatok začínajúceho pedagogického zamestnanca v súlade s § 14c zákona č. 553/2003 Z. z. vo výške 6 % platovej tarify platovej triedy a pracovnej triedy, do ktorej je zaradený. Ak má výnimku podľa § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. do štyroch rokov ukončiť, nie začať ako to uvádzate Vy vo svojej otázke, tak uplatníte aj § 83 ods. 4 uvedeného zákona a zaradíte ho do 6. platovej triedy. 2. Štyri roky sa mu počítajú od prvého pracovného pomeru v školstve a neprerušujú sa počas evidencie na úrade práce, pretože študovať môže aj počas evidencie. 3. tretia otázka je úplne mimo. To ste si pomýlili s uznaním atestácie. Zaradíte ho tak ako som uviedla vyššie.

Gabriel
Aka trieda? 5ka alebo 6ka?

Dobry den,
Pracujem ako pedagogicky asistent na ZS a pri nastupe mi bolo povedane ze ako zacinajuci pedagogicky asistent budem mat platovu triedu 6ku, ale nakoniec mi dali iba 5ku s priplatkom 6% pre zacinajuceho. V skolstve som zatial nepracoval, aj ked mam ukoncene VS vzdelanie II. stupna Ucitelstvo profesijnych predmetov a praktickej pripravy /Mgr/. Miesto je z projektu EU. Mozem mat pridelenu 6ku platovu triedu? alebo az po ukonceni adaptacneho vzdelavania? Co by som mal splnat aby som bol zaradeny do 6ky triedy? Dakujem.

Jarka_8
Vedúca ŠKD

Dobrý deň prajem, chcela by som poprosiť o informáciu, aké podmienky musí spĺňať vedúca ŠKD?
Nakoľko sa viac veci zmenilo aj v pozíciách riaditeľov a nikde nemôžem dohľadať aktuálne podmienky pre vedúcu ŠKD.
Čo musí spĺňať.
Ďakujem za odpoveď

Maria Pavlikova
Aka trieda? 5ka alebo 6ka?

Ako začínajúci pedagogický asistent s vysokoškolským vzdelaním ste správne zaradený v 5. platovej triede. Po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania Vás zaradia do 6. platovej triedy.

Dominika Germanova
Plat asistenta ucitela

Dobrý deň,
zisťujem informácie aky plat mam mat ako asistent ucitela. Na pohovore v súkromnej ZS mi bolo povedané, ze asistenti dostávajú plat 850 e v hrubom bez rozdielu vzdelania a praxe, ze to je platené zo štátu. Mam strednú pedagogickú skolu a VŠ druhého stupňa špeciálna pedagogika. Je teda pravda,ze mame mat všetci asistenti rovnaký plat? Ďakujem.

Maria Pavlikova
Plat asistenta ucitela

Dobrý deň,
je pravda, že pedagogickí asistenti sú financovaní z mimorozpočtových zdrojov z MŠVVaŠ SR rovnakou čiastkou, ale nemusia mať rovnaký plat bez ohľadu na vzdelanie a prax. Presné informácie získate na regionálnom úrade školskej správy.

A66
Asistent učiteľa

Pracujem ako asistentka učiteľa od 2.9.2021. Mám spravené adaptačné. Mám ukončenú strednú zdravotnú školu a zdravotnícku fakultu 1.stupňa. Mám podmienku doplnenia štúdia. Teraz som začala študovať základný modul cez NIVAM v Prešove na asistenta učiteľa a som prijatá na VŠ predškolská a elementárna pedagogika v Prešove. Prosím Vás do akej triedy mám byť zaradená. Teraz som 6. platovej triede.
Ďakujem

Bety
zmena kvalifikácie

Na škole učím 18 rokov. Bola som prijatá ako kvalifikovaná učiteľka pre nemecký jazyk. Od budúceho šk.roka pre mňa škola nemá kvalifikované hodiny, keďže nám rapídne klesol počet žiakov, keďže nariadením zriaďovateľa sme namiesto 3 tried hotelovej akadémie mohli otvoriť len jednu a taktiež sme nemohli otvoriť 4ročné štúdijné odbory kuchar, čašník.
Vedenie školy ponúklo tieto dve varianty:

1. Skrátený úväzok na dva dni
2. Učiť nekvalifikovane, čo ale znamená, že by som z kariérovéo stupňa pedagogický zamestnanec s prvou atestáciu v 8. platovej triede klesla do platovej triedy 6, bez uznanej atestácie a bez príplatkov za vzdelávania.

V prípade, že nebudem súhlasiť s danými variantami, mám si dať žiadosť o výpoveď alebo ukončiť pracovný pomer dohodou, čím by som ale prišla o nárok na odstupné platy.

Je toto v súlade so zákonom? Nemá mi zamestnávateľ dať výpoveď z organizačných dôvodov, keďže sa nám znížil počet žiakov a tried?

Ďakujem za odpoveď

Maria Pavlikova
zmena kvalifikácie

Dobrý deň,
z Vašej otázky predpokladám, že bolo s Vami spísané ponukové konanie. Ak nezoberiete ani jednu ponuku, zamestnávateľ Vám dá výpoveď z nadbytočnosti, samozrejme s odstupným. Ak by ste zobrali druhú ponuku, učiť nekvalifikovane, klesnete do 6. platovej triedy, ale príplatky za vzdelávania Vám ostanú a budú vyplácané zo 6. platovej triedy. Existuje aj tretia možnosť učiť 10 hodín kvalifikovane a ostatné hodiny nekvalifikovane a platová trieda ostane zachovaná

Bety
zmena kvalifikácie

Ďakujem za odpoveď.

Ponukové konanie so mnou spísané nebolo. Možnosti ďalšieho pôsobenia na škole mi boli predostreté len ústne.
Bolo mi taktiež povedané, že v prípade, že mi je umožnené zostať na škole ako nekvalifikovaná učiteľka, zamestnávateľ nemá dôvod dávať mi výpoveď pre nadbytočnosť, lebo mi prácu našli, síce nekvalifikovanú, ale našli...
ako mám teda postupovať ďalej?

Maria Pavlikova
zmena kvalifikácie

Dobrý deň,
po písomnom rozhodnutí riaditeľa o organizačnej zmene, je povinný Vás o tom informovať a spísať záznam. Ak Vám ponúkol inú prácu a Vy ju odmietnete, je daný výpovedný dôvod podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce. Zamestnávateľ má dôvod dať Vám výpoveď, pretože vydal rozhodnutie o organizačnej zmene, ktorá sa Vás týka.

Bety
zmena kvalifikácie

Dobrý deň,
ide práve o to, že riaditeľ hovorí, že sa nejedná o žiadnu organizačnú zmenu, že mi proste ponúka učiť iné predmety, na ktoré nie som kvalifikovaná. To, že nemá pre mňa naďalej kvalifikované miesto, a ponúka mi učiť nekvalifikovane, nie je podľa neho- a ani podľa zriaďovateľa- organizačný dôvod.

Maria Pavlikova
zmena kvalifikácie

Dobrý deň,
obráťte sa na štátnu školskú inšpekciu a regionálny úrad školskej správy.

Zuzana1312
Zaradenie pedagogického asistenta

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na zaradenie do platovej triedy pedagogického asistenta, dosiahnuté vzdelanie je Mgr. učiteľstvo prvý stupeň, prax xy rokov (nejde o začínajúceho), zaradím do 6. platovej triedy? Pýtam sa, pretože moja predchodkyňa zaradila vychovavateľku z ŠKD do 7. pl. triedy pričom ma uzatvorenú dohodu o zvýšení kval.predpokladov- robí si DPŠ. Vzdelanie je pedagogické- sociálna pedagogika a vychovavatelstvo- je takéto zaradenie správne? Ďakujem za radu

Erika Réső Ivánová
Učiteľstvo MŠ

Dobry den, rada by som sa informovala, aké mám možnosti štúdia odboru učiteľstvo MŠ a vychovavatelstvo. Mam maturitu na OA a bakalársky titul na VS odbor bankovníctvo. Kedze som na rodičovskej dovolenke, chcela by som využiť možnosť externe vystudovat ucitelstvo.Zatiaľ čo som si vyhliadla, tak mam možnosť študovať nadstavbu v Senci, síce studium je v maďarčine, ale napísali mi, že zamestnať sa môžem aj v slovenských inštitúciách.
Mam možnosť vystudovat aj magisterské štúdium na trnavskej univerzite, keď mám 1. Stupeň absolvovany v odbore bankovníctvo?

Aký by bol rozdiel vo výsledku medzi týmito 2 inštitúciami, titul a zaradenie do platovej triedy ?

Dočítala som sa, že sa planuje zaviesť, aby učiteľ MŠ mal vždy aspoň 1.stupen vš absolvovany. Stačil by tam v mojom prípade ten v bankovníctva, keby si spravím nadstavbu?

Ďakujem za odpoveď.

M. Rákovská
Skončenie pracovného pomeru

Dobrý deň, máme pani učiteľku, ktorej sme k 31.08.2020 lebo dovŕšila 73 rokov ukončili pracovný pomer na dobu neurčitú a kontinuálne od 1.9.2020 sme uzavreli pracovný pomer na dobu určitú na 2 roky - do 31.8.2022. Vlani trval mimoriadny stav, tak sme predĺžili zmluvu o 1 rok do 31.8.2023. Po novele zákona je v § 82 odsek 7 uvedené, že pracovný pomer na dobu určitú možno uzatvoriť opakovane. Pani učiteľka chce v umeleckej škole naďalej vyučovať. Môžeme na základe novely § 82 od 1.9.2023 uzatvoriť pracovnú zmluvu na 2 roky s touto pani učiteľkou v tomto konkrétnom prípade? Ďakujem vopred za odpoveď.

Maria Pavlikova
Skončenie pracovného pomeru

Dobrý deň,
navrhovateľ zmeny v § 82 ods. 7 zákona č. 138/2019 Z. z nezobral do úvahy, že v § 82 je aj ods. 4, kde je jednoznačne uvedené : Na pracovný pomer na určitú dobu sa vzťahuje Zákonník práce. A Zákonník práce v § 48 ods. 4 nepovoľuje to, čo je uvedené v § 82 ods. 7. Zákon bude platiť tak ako je novelizovaný.

Zuzana1312
Zaradenie pedagogického asistenta

Dobrý deň, prosím Vás o radu - ako správne zaradím do platovej triedy ped.asistenta ak má ukončené učiteľstvo 1-4 II. st. prax 20 rokov a prax ako ped.asistent 1 rok? Pôjde do 6 PT? Ďakujem

Maria Pavlikova
Zaradenie pedagogického asistenta

Váš pedagogický asistent je kvalifikovaný - samostatný a patrí mu zaradenie do 6. platovej triedy.

Zuzana1312
Zaradenie pedagogického asistenta

Dnes ma ešte dodatkovala daná zamestnankyňa s otázkou, či jej budú uznané aj kredity ktoré má ako učiteľka 1-4 a teda bude mať plat navýšený o získané kredity...Je to tak? ja som nikde nenašla, že by aj pedagogický asistent mal nárok na kredity...Ďakujem za odpoveď...

Maria Pavlikova
Zaradenie pedagogického asistentaDobrý deň,

Dobrý deň,
na základe Vašej otázky nemám dostatočné informácie o nároku na kreditový príplatok, ktorý bol od 1. 9. 2019 zrušený. Na základe čoho mám určiť, či má nárok alebo nie. Pozrite na tomto portáli niekoľko desiatok odpovedí, kde to podrobne vysvetľujem. Pedagogický asistent je pedagogický zamestnanec. Neviem, kde ste to hľadali, skúste hľadať v zákone č. 553/2003 Z. z. a v metodickej pomôcke ministerstva školstva.

Mayanka Pačajov...
Platová trieda

Dobrý deň, chcem sa opýtať v akej platovej triede by som mala byt. Som nekvalifikovaná s maturitou a mám skončené adaptačné vzdelanie. Sesternica je v inej platovej triede a to mame rovnaké vzdelanie. Preto by som chcela vedieť ako to je. Ďakujem

Maria Pavlikova
Platová trieda

Dobrý deň,
zaradenie do platovej triedy sa uskutočňuje podľa vykonávanej pracovnej činnosti a získaného vzdelania. Zohľadňuje sa aj či bola daná podmienka na získanie požadovaného vzdelania. Zaradenie sesternice sa neberie do úvahy.

Mayanka Pačajov...
Platová trieda

Dobrý deň, trochu tomu nechápem, chcela by som vedieť podľa zákona v ktorej platovej triede by som mala byt keď som nekvalifikovaná a skončila som adaptačné vzdelanie či ostanem v 4 alebo po adaptačnom v 5, lebo som počula o výnimke 4 rokoch. Robím asistentku pedagóga v MŠ Ďakujem

irimit
Pracovný pomer

Dobrý deň,
môže riaditeľ školy ( plný pracovný úväzok) mať uzatvorený pracovný pomer na kratší pracovný čas a vykonávať činnosť odborného zamestnanca popoludní ako školský špeciálny pedagóg?
Ďakujem.

Maria Pavlikova
Pracovný pomer

Dobrý deň,
s kým uzatvorí tento pracovný pomer ? Školský špeciálny pedagóg nie je odborný zamestnanec, ale v súlade s § 19 písm. h) zákona č. 138/2019 Z. z. pedagogický zamestnanec.