10 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
kitti0723
DPŠ

Dobrý deň,

uvažujem sa nad absolvovaním DPŠ, aby som mohla učiť na základnej škole v ročníkoch 5-9. Mám ukončené magisterské štúdium v odbore žurnalistika. Bakalársku štátnu skúšku mám z AJ. Mojou otázkou je, či by som mohla učiť aj tento predmet? ráta sa aj bakalárska štátna skúška do zoznamu predmetov, ktoré som mohla vyučovať?

Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom
Kitti F.

Maria Pavlikova
DPŠ

Dobrý deň,
nie som si istá, či sa na základnej škole vyučuje predmet žurnalistika, prípadne príbuzný predmet. Bakalársky stupeň štátnej jazykovej skúšky nie je pre učiteľa postačujúci, pretože v súlade s § 11 ods. 1, písm. a) najnižším stupňov vzdelania je vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa.

Daniel123
vzdelania na asistenta

Dobrý deň,
prosím Vás, keď mám ukončené :
- vysokú školu 2. stupeň STU Bratislava (Ing), štúdijný odbor manažment priemyselných podnikov, v máji 1999,
- DPŠ na Žilinskej univerzite, jún 2001, vyučovanie odborných technických predmetov.
Stačí mi toto DPŠ na vykonávanie funkcie pedagogického asistenta na špeciálnej škole, alebo si musím dorobiť rozširujúci modul DPŠ? ďakujem Vám za odpoveď

Maria Pavlikova
vzdelania na asistenta

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre pedagogických asistentov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 6. Musíte absolvovať rozširujúci modul doplňujúceho pedagogického štúdia na výkon pracovnej činnosti pedagogického asistenta.

Daniel123
vzdelania na asistenta

ďakujem Vám pani Pavlíková za odpoveď. Ale v roku 2001 keď som skončil DPŠ, tak DPŠ ešte nebolo rozčlenené na základný a rozširujúci modul. Mohol by platiť aj z prílohy 6 (pre asistentov) aj riadok 17 - študijný odbor, ktorý nie je zameraný na učiteľstvo okrem študijných odborov
uvedených v bodoch 15 a 16 - doplnenie pedagogickej spôsobilosti podľa predpisov účinných
do 31. októbra 2009. Lebo doplnená pedagogická spôsobilosť bola tým DPŠkom. Ďakujem

Maria Pavlikova
vzdelania na asistenta

Dobrý deň,
prikláňam sa k Vašej otázke, teda, dal by sa uplatniť aj 17. bod prílohy č. 6 k vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. Dobre ste si to našli.

Sosd
Kvalifikacne predpoklady na ucenie Aj

Dobrý deň, som inžinierka ekonómie(2008).
Momentálne učím na základnej škole anglický jazyk. Znalosť jazyka som získala celoživotným vzdelávanim ako aj pobytom v zahraničí. Aké vzdelanie si musim dopnit aby som bola kvalifikovany ucitel cudzieho jazyka? Staci mi statnica z Aj? Je nutne aj DPS? Vopred dakujem za odpoved.

Maria Pavlikova
Kvalifikacne predpoklady na ucenie

Dobrý deň,
máte vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa neučiteľské. Aby ste boli kvalifikovaná učiteľka cudzieho jazyka, musíte absolvovať štátnu skúšku z daného jazyka, a to v súlade s vyhláškou MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 1, 3. diel, II. časť alebo IV. časť, 1. bod.

Sosd
Doplnenie otazky 1.

Dobrý deň pani Pavlíková,
veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď. Pre istotu sa Vás, ale ešte raz opýtam: Naozaj teda nepotrebujem dorobiť si aj DPŠ? pretože na našej škole mi to tak bolo povedané. Vopred veľmi pekne ďakujem.

Maria Pavlikova
Doplnenie otazky 1.

Dobrý deň,
ste inžinierka ekonómie a kedy ste absolvovali DPŠ, bola by zameraná na vyučovanie ekonomických predmetov a mohli by ste ich učiť. Keď pozriete a aj Vaše vedenie, vyhlášku MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 1, 3. diel, II. časť alebo IV. časť, 1. bod, tak uvidíte, že žiadna DPŠ sa nevyžaduje.