4 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
ViktoriaH
Kvalifikacia zus vytvarny odbor

Dobry den, pani Pavlikova, chcem sa spytat na kvalifikaciu ucitlky ZUS - vytvarny odbor. Ma ukoncene vysokoskolske vzdelanie 2. stupna v odbore ucitelstvo estetiky v kombinacii (s jazykom) co zahrna aj vytvarne umenie. Na stranke univerzity pise ze absolventi su okrem ineho opravneni ucit vytvarny odbor na zus. V zakone pise ze ma ist program zamerany na vytvarne umenie, co estetika splna. V akej teda bude platovej triede?

Maria Pavlikova
Kvalifikacia zus vytvarny odbor

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre učiteľov ZUŠ sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, V. časť. Napíšte mi, podľa ktorého bodu je kvalifikovaná.

ViktoriaH
Kvalifikacia zus vytvarny odbor

Dobrý deň, podľa bodu 8. Keďže estetika zahŕňa aj výtvarné umenie a pedagogička z výtvarného umenia absolvovala aj štátnu záverečnú skúšku. Na stránke univerzity je tiež opis študijného programu učiteľstva estetiky, podľa ktorého majú absolventi oprávnenie vyučovať aj na ZUŠ výtvarný odbor. Vyhláška je však nejednoznačná pretože uvádza že študijný program pedagóga má byť “zameraný na výtvarné umenie” čo estetika spĺňa vzhľadom na to, že mala z toho i štátnu skúšku, no neuvádza explicitne odbor estetiky. Ako to teda je? Ďakujem

Maria Pavlikova
Kvalifikacia zus vytvarny odbor

Dobrý deň,
o bode 8 som aj ja uvažovala, ale to je nepedagogický smer a vyžaduje sa DPŠ. Vaša učiteľka je už učiteľka, tak DPŠ nebude robiť, uznajte ho tak ako píšete v otázke, snáď to bude v poriadku.