Riaditeľka: Učiť u nás je prestíž

02.02.2023
Vzdelávanie a výchova

 Preferujeme metódy, v ktorých je hlavným aktérom žiak, povedala pre HN Terézia Hrebeňárová, riaditeľka Základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Košiciach.

Vaša škola bola v rebríčku Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy vyhodnotená ako najlepšia na Slovensku za rok 2021/2022. Čomu vďačíte za tento úspech?
Dlhoročnej zodpovednej práci učiteľov školy. Je to ocenenie našej mravčej práce aj našich žiakov, ktorí dosiahli v danom roku viaceré úspechy a umiestnenia v celoslovenských súťažiach a olympiádach. Získali sme dve prvé miesta v celoslovenskom kole biologickej olympiády v odbore geológia a zoológia.

Vlani sa škola umiestnila na 11. mieste. Ako sa vám podarilo vyšplhať sa za rok na vrchol rebríčka?
Každoročne sa umiestňujeme na popredných miestach. Snažili sme sa rovnako ako po predošlé roky a vlani sme nerobili nič mimoriadne. Priznám sa, že pre nás to nie je najpodstatnejšie. Prvé miesto bolo prekvapením a potvrdením toho, že prácu robíme dobre.

Robíte niečo inak ako ostatné cirkevné školy?
Nedovolím si posudzovať prácu iných cirkevných škôl, keďže inde som nepracovala. Máme svoju víziu a princípy, na ktorých staviame. Cieľom školy je vychovať dobrého človeka s hodnotami, o ktoré sa bude môcť vo svojom živote oprieť. Učitelia žiakov sprevádzajú a vedú k vytváraniu vzťahov, prijímaniu ostatných aj k osobnej zrelosti. Súčasťou našej identity je viera v Boha, ku ktorej vedieme žiakov - k žitiu praktickej viery vo svete. Okrem kvalitného vzdelávania ponúkame aj nadstavbu.

Pri zostavovaní rebríčka sa berú do úvahy napríklad inšpekcie, testovania a súťaže. Ako sa vám podarilo docieliť, že žiaci dosahujú excelentné výsledky?
Nie sme spádová škola. Rodičom, ktorí k nám dajú dieťa do školy, záleží na výchove a vzdelaní. Schopnosti a talenty žiakov rozvíjame a posúvame ich vpred. Snažíme sa vytvárať žiakom prostredie, v ktorom sa cítia bezpečne a prijatí. V tejto priateľskej atmosfére im dávame priestor, aby sa každý mohol realizovať a zažil úspech v oblasti, ktorá je mu blízka. Budem sa opakovať, no je to vo veľkej miere výsledok odbornej aj ľudskej kvality učiteľov.

Ako dlho pôsobíte na Základnej škole sv. Cyrila a Metoda v Košiciach a ako ste sa dostali k riaditeľskej pozícii?

Na škole pôsobím viac ako 20 rokov. Najprv ako učiteľka, neskôr 12 rokov ako zástupkyňa pre druhý stupeň a od tohto školského roka ako riaditeľka. S mojou predchodkyňou, ktorá odišla do dôchodku, sme tvorili tím. Rozhodnutia sme často robili spoločne.

Bola škola výnimočná už v časoch, keď ste na ňu prišli?
Máme 30-ročnú históriu. V čase, keď som na ňu prišla, to bola ešte mladá škola, no už vtedy bol na prvom mieste žiak a jeho osobnosť. Nechýbalo veľké zanietenie ľudí, ktorí po období komunizmu boli veľmi radi, že sa môžu realizovať na cirkevnej škole. Dobré veci sa obvykle dejú pomaly a potichu. Inak to nebolo ani v tomto prípade. Každý rok sme sa snažili dať deťom to najlepšie, preto je tento výsledok istým zadosťučinením za roky práce. Stále však vidíme priestor, kam sa posúvať. Zatiaľ sme napríklad len v prenajatých priestoroch, čo predstavuje určité limity.

 

Zdroj: Hospodárske noviny

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte

Dobrý deň, do ktorej PT ma byt zaradena asistentka ucitela pre zdravotne znevyhodnených s II. stupnom Vš vzdelania - odbor predskoska a elementarna pedagogika?

Dobrý deň, do ktorej PT ma byt zaradena asistentka ucitela pre zdravotne znevyhodnených s II. stupnom Vš vzdelania - odbor predskoska a elementarna pedagogika?