8 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Lenka 1973
príplatok za profesijný rozvoj

Dobrý deň pani Pavlíková, prosím Vás o radu. Zamestnankyňa má vyštudované:

-Mgr. - Učiteľstvo umelecko-výchovných a výchovných predmetov - študijný odbor učiteľstvo telesnej výchovy. - rok ukončenia 2015
- adaptačné vzdelávanie
- rozširujúce štúdium Učiteľstvo geografie - rok ukončenia 2021

Moja otázka: Môžeme jej dať príplatok za profesijný rozvoj vo výške 12% za rozširujúce štúdium? Nemám od nej informáciu, či si tento príplatok uplatňovala u predchádzajúceho zamestnávateľa, čo si dodatočne prezistím. Ale keby si ho náhodou neuplatňovala, môžeme jej ho uplatniť my, napriek tomu, že má vyštudovanú iba telesnú výchovu a geografia je jej druhý predmet?

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
príplatok za profesijný rozvoj

Dobrý deň,
príplatok za profesijný rozvoj za rozširujúce štúdium podľa § 14e zákona č. 553/2003 Z. z. jej môžete priznať. Zamestnanec je povinný doložiť potvrdenie od predchádzajúceho zamestnávateľa o jeho priznaní a dobe vyplácania, aby ste uplatnili § 14e ods. 8 uvedeného zákona.

Jarmila Gáborová
Prosba o vyjadrenie

Pekný deň Vám prajem.
Prosím Vás o radu. Kolegyňa, pani učiteľka v malotriednej škole, ktorá má vyštudovanú aprobáciu SJL a estetiku si doplnila kvalifikáciu aj na 1. stupeň ZŠ. Kvalifikáciu si doplnila na UK v Bratislave - Rozširujúce štúdium primárneho vzdelávania. Štúdium ukončila v auguste 2024. Požiadala zamestnávateľa o 12 % príplatok za profesijný rozvoj v zmysle platnej legislatívy. Uvedený príplatok za profesijný rozvoj jej zamestnávateľ odmietol preplácať s odôvodnením, že pani učiteľka ukončením rozširujúceho štúdia iba splnia kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti učiteľa 1. stupňa, na ktorý bola v zmysle pracovnej zmluvy prijatá. Prosím Vás o odborné vyjadrenie, či postupoval zamestnávateľ správne, keď príplatok za profesijný rozvoj odmietol vyplácať. Ďakujem za vaše odborné posúdenie daného problému.

Maria Pavlikova
Prosba o vyjadrenie

Dobrý deň,
v § 14e zákona č. 553/2003 Z. z. je uvedené, že pedagogickému zamestnancovi patrí príplatok za profesijný rozvoj v sume a) 12 % z platovej tarify platovej triedy a pracovnej triedy, do ktorej je zaradený za úspešné absolvovanie rozširujúceho štúdia podľa osobitného predpisu - odrážka 30h, čo je § 64 ods. 2 písm. a) prvý bod zákona č. 138/2019 Z. z. V citovaných ustanoveniach nie je zmienka, či rozširujúcim štúdiom získal kvalifikáciu. Každým rozširujúcim štúdiom predsa pedagogický zamestnanec získa kvalifikáciu. Postup zamestnávateľa je v rozpore s príslušnými právnymi predpismi.

Katarína 0203
Nesprávne vyplácanie príplatku za profesijný rozvoj

Dobrý deň, som poverenou riaditeľkou MŠ. Po mojom nástupe mi bola doručená žiadosť pani učiteľky o prešetrenie správnosti vyplácania príplatku za profesijný rozvoj. Doručila mi k tejto žiadosti aj kópie osvedčení o ukončení aktualizačných a inovačných vzdelávaní z rokov 2016 - 2018 a žiadosti o pridelenie kreditového príplatku, ktoré podala zamestnávateľovi. 29.11.2016. a 24.10.2018. V prvom prípade jej následne začali vyplácať 6% príplatok v druhom prípade jej síce odpovedali, že jej priznávajú príplatok vo výške 6%, ale naďalej jej vyplácali len 6% a nie 12%. Nevie prečo pani učiteľka túto situáciu neriešila skôr, ale až teraz po výmene vedenia v MŠ. Moja otázka preto znie: Sme povinní doplatiť jej tento rozdiel za všetky tie roky? Ide o 6 rokov. Ďakujem pekne za pomoc pri riešení nášho problému.

Maria Pavlikova
Nesprávne vyplácanie príplatku za profesijný rozvoj

Dobrý deň,
nie ste oprávnená prehodnocovať osvedčenia a vzdelávania za roky 2016 -2018 a prideľovať kredity a vyplácať príplatok za profesijný rozvoj podľa § 32g zákona č. 553/2003 Z. z., ak nebol priznaný najneskôr k 1. 9. 2019. Nepoznáte situáciu v období rokov 2016 - 2018. Ak sa jej vyplácal príplatok vo výške 6 % aj od 1. 9. 2019, pokračujte v jeho vyplácaní do 31. augusta 2026. Šesť rokov jej vyplácanie nechýbalo. Ak budete mať rozhodnutie súdu o doplatení príplatku, tak ho doplatíte.

Zuzana Rendošová
Príplatok za profesijný rozvoj

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či mi od 1.1.2026 môže byť priznaný 12% príplatok za profesijný rozvoj, ak som v roku 2002 ukončila rozširujúce štúdium, resp. v roku 1997 tiež štátnu jazykovú skúšku.
Ďakujem.

Maria Pavlikova
Príplatok za profesijný rozvoj

Dobrý deň,
príplatok za profesijný rozvoj za Vami uvedené vzdelávania od 1. 1. 2026 Vám nepriznaný nemôže byť.